Prži li, prži

2020. će biti prva ili druga najtoplija godina otkako je mjerenja

Na vijesti o rekordnim globalnim prosječnim temperaturama već smo navikli. Gledajući prema podacima za prvu polovicu ove godine, čini se kako će se trend nastaviti
Lifestyle / Flash | 10. 08. 2020. u 17:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

2020. godina već nam je donijela prijetnje 3. svjetskim ratom, požare, pandemiju, potres, eksplozije, pa zašto ne bi i još jedan rekord kad je riječ o klimatskim promjenama?

Iako se smatralo da bi globalni lockdown mogao donekle pomoći pri smanjenju globalnih emisija stakleničkih plinova te tako malo ohladiti Zemlju, sada izgleda da od toga neće biti ništa – znanstvenici prema podacima iz prve polovice godine predviđaju da će ova godina biti rekordna, ali u negativnom smislu.

Ovi podaci dolaze iz izvješća State of the climate i kažu kako će klimatski rekordi biti oboreni čak i bez utjecaja fenomena poznatog kao El Niño. Prva polovica ove godine bila je jednako topla kao i ona 2016., kada je El Niño bio posebno snažan.

Ove godine srušeni su i rekordi poput ekstremnih vrućina na Arktiku i u Sibiru, rekordno niskih razina arktičkog leda, dok su prema podacima više klimatskih agencija siječanj, travanj, svibanj i lipanj bili najtopliji, ili drugi najtopliji mjeseci otkako se vode pouzdani podaci.

Ekstremni toplinski valovi zabilježeni su u Australiji, Kini, sjevernoj i središnjoj Aziji, Južnoj Americi te posebice u Sibiru, gdje su neka područja čak 7°C toplija od višegodišnjih prosjeka. Natprosječno toplo bilo je u Europi (2°C), ali i na Antartici.

Ovisno o modelu procjene, dakle, 2020. godina bit će vrlo vjerojatno ili najtoplija otkako je mjerenja, ili na neslavnom drugom mjestu te ljestvice. Razdoblje od srpnja 2019. do lipnja 2020. već sada je proglašeno najtoplijim 12-mjesečnim razdobljem otkako se temperatura globalno bilježi.

Kopirati
Drag cursor here to close