Sveta Stolica

Zvizdić u audijenciji kod pape Franje

Predsjedavajući Zvizdić u audijenciji kod pape Franje
Kultura / Vjera | 07. 12. 2017. u 14:23 Fena
Kopirati
 Foto: Zvizdić kod pape Franje

Papa Franjo primio je danas u audijenciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH dr. Denisa Zvizdića. Tijekom razgovora potvrđeni su izuzetno dobri bilateralni odnosi Svete Stolice i Bosne i Hercegovine.

 Predsjedavajući Zvizdić je prenio pozdrave svih naroda i građana, pripadnika svih konfesija u Bosni i Hercegovini, koji molitve, blagoslove i poruke pape Franje Bosni i Hercegovini doživljavaju kao znak podrške, ohrabrenja i nade da istraju u očuvanju mira i suživota. Izrazio je zahvalnost zbog posjete pape Franje Bosni i Hercegovini 6. lipnja 2015. godine i zbog podrške svim narodima BiH koju je tom prilikom uputio, priopćeno je.

 ”Vaš govor i blagoslov upućen narodima u BiH ostao je  urezan u sjećanje svim dobronamjernim ljudima i građanima kao putokaz suživota, suradnje razvoja i tolerancije”, rekao je tijekom susreta predsjedavajući Zvizdić.

Predsjedavajući  Zvizdić je upoznao papu Franju  sa aktualnom  političkom i ekonomskom situacijom u BiH, s posebnim osvrtom na put države ka euroatlantskim integracijama. Zahvalio se na govoru koji je Papa održao u Europskom parlamentu u Strazburu, kada je predložio europskim parlamentarcima interaktivni dijalog za proširenje članstva  u Europskoj uniji, zemljama sa područja Zapadnog Balkana. Istaknuo je da BiH ima čvrsto opredjeljenje da postane dio evropske porodice i da o tom pitanju u BiH postoji potpuni konsenzus naroda i građana koji u njoj žive.

 Papa Franjo je rekao da Bosna i Hercegovina treba ići putem dijaloga i stvaranjem kompromisa, na dobrobit svih naroda koji žive u BiH. Naglasio je da Sveta Stolica podržava težnje koje BiH ima ka integraciji u Europsku uniju. Razgovarali su i o statusu pripadnika svih konfesija u Bosni i Hercegovini. Papa Franjo je rekao da Vatikan u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

 Predsjedavajući  Zvizdić i papa Franjo su  razgovarali i o zastoju u provedbi ratificiranog Temeljnog  ugovora između Svete Stolice i BiH  i dodatnog protokola  na Temeljni ugovor iz 2006. godine. Upoznao ga je i sa činjenicom da je zakon o vjerskim blagdanima, koji je jedna od stavki iz Temeljnog  ugovora, bio u proceduri, ali da, nažalost, nije dobio potrebnu suglasnost. Predsjedavajući Zvizdić je rekao  da će uložiti napore da se prevlada zastoj u provedbi ovog Ugovora.

 Predsjedavajući  Zvizdić  je papi Franji poklonio Povelju Kulina-bana, najstariji poznati pisani dokument u povijesti Bosne i dokaz bosanske državnosti. Povelja je nastala prije 828 godina ili 29. kolovoza 1189. godine, kao pravni zapis kojim se reguliraju trgovački odnosi između srednjovjekovnog bosanskog kraljevstva i Dubrovačke Republike.

 'Koliki je značaj Povelje Kulina-bana kao najstarijeg sačuvanog diplomatskog dokumenta bosanske srednjovjekovne države, govori činjenica da se ona smatra “rodnim listom bosanske državnosti'', rekao je, između ostalog, predsjedavajući Zvizdić.

 Uz Povelju Kulina-bana, poklonio je i knjigu ''Svjetlost Evrope u Bosni i Hercegovini''. Ova velika monografija napisana je, paralelno na četiri jezika i podijeljena je na oblasti kulture, religije, etnografije, prometa, militarija itd. Knjiga sadrži 1800 unikatnih razglednica iz austrougarskog perioda Bosne i Hercegovine, odnosno s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Monografija Svjetlost Europe u Bosni i Hercegovini na dostojan i seriozan način predstavlja njeno kulturno-povijesno naslijeđe i na jednom mjestu objedinjava sedimente materijalne kulture brojnih civilizacija koje su boravile na tlu Bosne I Hercegovine.

 Papa Franjo je predsjedavajućem  Zvizdiću  poklonio medaljon Anđela mira kojeg je uradio rimski umjetnik  Guido Veroi i koji predstavlja suvremene izazove: spaja sjever i jug i harmonizira ih, dok se sa druge strane bori sa svim razarajućim silama kao što je eksploatacija, novi oblici kolonijalizma, nepovjerenje, predrasude, beskompromisnost i ravnodušnost.

Predsjedavajući Zvizdić je čestitao papi Franji predstojeći praznik Božić i pozvao ga  da u sljedećoj godini posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Nakon susreta s papom Franjom, predsjedavajući  Zvizdić se susreo i razgovarao s državnim sekretarom Svete Stolice monsinjorom Pietrom Parolinom.

Kopirati
Prikaži komentare
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.