Vjersko slavlje

Župa u Goricama proslavila svog patrona sv. Antu Pustinjaka

Nakon euharistijskog slavlja druženje je nastavljeno kod obiteljskog stola, a u obližnjem restoranu upriličen je i susret Boćana.
Kultura / Vjera | 18. 01. 2018. u 09:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U mjestu Gorice u Bosanskoj Posavini u srijedu je svečano obilježen patron te župe sv. Anto Pustinjak.

Svečano misno slavlje u prijepodnevnim satima predvodio je vlč. Mato Majić, župnik u Poljacima, uz koncelebraciju goričkog župnika vlč. Mirka Ikića i još desetak svećenika. Na misi je sudjelovao veliki broj vjernika kako domaćih, tako i onih iz Boća i Pećnika.

Vlč. Majić uputio je sadržajnu i poticajnu propovijed, osvrćući se na život sv. Ante, u kojoj je progovorio i o načinu promišljanja današnjih ljudi koji, kako kaže, odmah reagiraju na zvonjavu telefona i mobitela, dok se danas, rijetko tko osvrće na zvon crkvenih zvona.

Nakon euharistijskog slavlja druženje je nastavljeno kod obiteljskog stola, a u obližnjem restoranu upriličen je i susret Boćana.

Župa u Goricama utemeljena je 1869., odvajanjem od župe Ulice, kao mjesna kapelanija. Nakon osnutka, 1870. imala je 762 katolika, a 2012. taj se broj trostruko smanjio te je župa brojala 222 vjernika.

Veliko smanjenje broja župljana posljedica je posljednjeg rata čiji se tragovi i dan danas vide na ovom području, prenosi KTA.

Kopirati
Drag cursor here to close