Svečano slavlje

Župa Krnjeuša proslavila 125. godišnjicu osnutka

Na groblju "Kod križa", jedinom vidljivom tragu postojanja župe, svečanu misu predvodio je biskup Komarica
Kultura / Vjera | 10. 10. 2017. u 09:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Župa Krnjeuša kod Bosanskog Petrovca svečano je u nedjelju proslavila 125. obljetnicu osnutka, a proslava je dobila tim više na simbolici jer je riječ o župi koja od 1941. praktično više ne postoji.

 Proslavu je priredila Župa Drvar-Bosanski Petrovac, budući da je njen župnik ujedno i upravitelj Župe Krnjeuša, priopćeno je u utorak iz Župe Drvar.

 Program obilježavanja obljetnice započeo je u središtu Krnjeuše, na mjestu na kojem su se nalazile župna crkva i kuća, spaljene i uništene u kolovozu 1941., a gdje je ubijen i tadašnji župnik Krešimir Barišić, zajedno s trojicom sjemeništaraca.


Molitvu opijela za pokojnog župnika izmolio je banjolučki biskup Franjo Komarica, zajedno s vjernicima koji su se okupili tom prigodom.

 Na molitvi opijela sudjelovao je i mjesni mladi pravoslavni paroh otac Nemanja Balaban koji je potom nazočio i misi na groblju. Biskup Komarica posebno je pozdravio oca Nemanju, istaknuvši da je njegovo sudjelovanje na proslavi znak nade, pomirenja i međukršćanskog zajedništva.

 Na groblju "Kod križa", jedinom vidljivom tragu postojanja župe, svečanu misu predvodio je biskup Komarica u zajedništvu s domaćim drvarsko-petrovačkim župnikom i upraviteljem župe Krnjeuša don Davorom Klečinom i tajnikom don Zlatkom Matićem.

 Na misi se okupilo 80-ak vjernika, među kojima i skupina preživjelih Krnjeušana i njihovih potomaka iz Zagreba, Slavonskog Broda i Like, te vjernici iz Bihaća, Drvara, Bos. Grahova, Livna i Jajca. Pjevao je župni zbor iz Jajca, rodne župe svećenika Krešimira Barišića.

 U homiliji se biskup Komarica osvrnuo na prigodna svetopisamska čitanja te snažan naglasak stavio na pobjedu ljubavi nad mržnjom, a prisutne je pozvao da snažno u svom životu i djelovanju svjedoče opredjeljenje za Krista.

 Nakon propovijedi blagoslovio je novi kameni oltar postavljen u novoizgrađenom bogoslužnom prostoru, a na kraju mise blagoslovio je i spomen-ploču s imenima i brojem žrtava svih hrvatskih rodova iz Krnjeuše pobijenih u pokolju 9. i 10. kolovoza 1941.

Spomen-ploču je napravila zavičajna udruga "Krnjeuša, kolovoz 1941." iz Zagreba još 2001., o 60-oj obljetnici pokolja, sa željom da se ona postavi u Krnjeuši kada se za to stvore okolnosti.



 Ploča je postavljena na starom kamenom križu, jedinim očuvanim spomenikom na groblju koji je punih 76 godina oboren ležao na zemlji, a koji je prije dva mjeseca postavljen na novi betonski pijedestal.

 Svečanost je nastavljena u Bosanskom Petrovcu gdje je u Domu kulture upriličena prigodna akademija kojoj je, među ostalima, prisustvovao i načelnik općine Zlatko Hujić.

 Tijekom akademije, don Davor Klečina održao je predavanje o povijesti Župe Krnjeuša, koja je osnovana 1892. a pred 2. svjetski rat brojala je blizu 1300 vjernika.

 Po njegovim riječima, na samom početku 2. svjetskog rata "četničko-partizanski 'ustanici' u potpunosti su spalili sve hrvatske kuće u župi Krnjeuša kao i župnu crkvu s kućom".

 "Zvjerski su pobili preko 240 Hrvata, uglavnom civila, među kojima i krnjeuškog župnika Krešimira Barišića, zajedno s trojicom sjemeništaraca Ivanom Skenderom (12 g.), Jurom Tomičićem (17 g.) i Ilijom Poplašenom (koji je tek napunio 18 godina). Budući da su sve hrvatske kuće bile spaljene, preživjeli Krnjeušani rasuli su se diljem Hrvatske i svijeta, a nakon rata komunistička vlast priječila im je povratak na ognjišta. Glavnina imovine krnjeuških Hrvata je nacionalizirana i podijeljena novim vlasnicima", kazao je don Davor.

Nakon ovog izlaganja vlč. Zlatko Matić pročitao je predavanje koje je za ovu prigodu pripremio mons. Anto Orlovac o životu i mučeništvu krnjeuškog župnika Krešimira Barišića (1907.-1941.) za kojega je pokrenut proces beatifikacije.

 Potom je župnik Klečina uručio zahvalnice svima koji su dali svoj doprinos u očuvanju spomena na Župu Krnjeuša.

 Načelnik Bosanskog Petrovca Zlatko Hujić tijekom akademije izrazio je radost što se u mozaik dobrih međuljudskih i međuvjerskih odnosa u toj općini ponovno vraća, istaknuvši kako Bosna i Hercegovina jedino može opstati ako se budu poštovali različiti identiteti koji je tvore.

 U povodu ovog jubileja, Župa Drvar-Bos. Petrovac dala je tiskati spomen-sličicu krnjeuškog župnika Krešimira Barišića i izdala prigodni listić s tekstom i fotografijama koje govore o povijesti Župe Krnjeuša od njezina osnutka do danas, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close