Najstariji blagdan

Židovi slave Pesah

Obilježava se svečanom večerom seder (hebrejski - red) na kojoj se molitve, čitanje Hagade i svi običaji, odvijaju po strogo utvrđenom redu.
Kultura / Vjera | 30. 03. 2018. u 12:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Židovi u Bosni i Hercegovini i diljem svijeta slave Pesah, izlazak Židova iz egipatskog ropstva. To je blagdan proljeća, beskvasnog kruha, dobivanja Tore - Deset Božjih zapovijedi.

Pesah je jedan od najstarijih blagdana i traje osam dana. U početku se slavio sedam dana, ali je zbog nepreciznosti starog  židovskog kalendara usvojen običaj da se u zemljama galuta (dijaspora) slavi osam dana, i to svake godine od 15. do 22. nisana, pri čemu su prva i posljednja dva dana puni blagdani, a ostala četiri polublagdani.

Obilježava se svečanom večerom seder (hebrejski - red) na kojoj se molitve, čitanje Hagade i svi običaji, odvijaju po strogo utvrđenom redu.

Na stolu se obavezno morala nalaziti pashalna Hagada, seder činija sa simbolima praznika i ‎vino kašer šel Pesah. Propis nalaže da tijekom večere svi trebaju ispiti po četiri čaše vina.

 

Bešlić uputio čestitku u povodu Pesaha

U povodu najvećeg židovskog blagdana Pesaha gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić uputio je čestitku svim sugrađankama i sugrađanima židovske vjeroispovijesti.

 "Neka Vam blagdan Pesaha protekne u miru i radosti, sa željom da se oslobodite svega što vas sputava i priječi u ostvarivanju vaših potencijala. Radost ovog blagdana oslobođenja i proljeća podijelite sa svojim prijateljima i svim ljudima dobre volje", stoji u Bešlićevoj čestitki.

Kopirati
Drag cursor here to close