Pandemija i vrućine

Zdravlje korisnika kurbanskog mesa je glavni prioritet svih u procesu klanja kurbana

Na sastanku je istaknuta činjenica da vodeći problem predstavljaju neprijavljeni, nekontrolirani, te zdravstveno nepraćeni kurbani, mjesta za klanje, kao i stihijsko i nepripremljeno odlučivanje o plasmanu kurbanskog mesa.
Kultura / Vjera | 14. 07. 2020. u 09:16 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ove godine proces klanja kurbana, osim što meteorološki dolazi u nepovoljno doba visokih temperatura, sa sobom nosi i dodatno iskušenje globalne pandemije koronavirusa Covid-19, te svih pratećih problema i doze opreza koje ona nosi.

Tim povodom su predstavnici Muftijstva zeničkog i Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) na sastanku razgovarali o pripremama i zdravstvenim aspektima klanja kurbana uoči predstojećeg velikog muslimanskog praznika Kurban bajrama.

Istaknuto je da su posebni izazovi ljetni mjeseci, zbog zdravstvenog aspekta klanja kurbana, pripremanja, obrade i skladištenja mesa, a da prioritet svih prioriteta aktera klanja kurbana, od dobavljača mesa, do osoba koje obavljaju klanje, pa do vjerske zajednice, mora biti zdravlje hrane i sigurnost ljudi koji kolju i konzumiraju ovo meso.

Sugerirana je potreba dodatne edukacije, infrastrukturnog i institucionalnog snaženja Islamske zajednice, s obzirom da je po važećoj pravnoj legislativi klanje kurbana odgovornost Islamske zajednice.

U tom segmentu, IZ u BiH poduzima mnoge korake, od organiziranog i zdravstveno kontroliranog klanja kurbana, doniranja i distribucije mesa, do otkupa kožica i brige o animalnom otpadu, ali prostora za veću suradnju, brigu i oprez ima, pogotovo kad su u pitanju produkti klanja kurbana, odnosno zdravstveno sigurno skladištenje kurbanskog mesa.

Video: Zdravlje korisnika kurbanskog mesa je glavni prioritet svih u procesu klanja kurbana

Na sastanku je istaknuta činjenica da vodeći problem predstavljaju neprijavljeni, nekontrolirani, te zdravstveno nepraćeni kurbani, mjesta za klanje, kao i stihijsko i nepripremljeno odlučivanje o plasmanu kurbanskog mesa.

''Protekle godine i iskustvo, kao i incidentne situacije sa kojima IZ nema doticaja, ali se pripisuju samom činu klanja kurbana, a time i zajednici muslimana ukazuju nam na to da postoji potreba za više planiranja, kako kapaciteta, tako i brige da se svi segmenti, etape, ispoštuju i provedu po propisima, te da poštivanje svih tih etapa i propisa u stvari jedino i ispravno klanje kurbana'' – naglasio je muftija zenički Mevludin ef. Dizdarević.

Ravnatelj INZ-a prim.dr. Senad Huseinagić je istaknuo da su šerijatski propisi klanja kurbana i kompletnog procesa identični higijenskim propisima u struci, kako propisima o dobrobiti životinja, tako i procesima postupanja sa mesom, te su sa aktualnim propisima Europske unije u potpunosti kompatibilni.

''INZ nudi najbolja stručna rješenja, onako kako to zahtijevaju higijenski propisi, a istovremeno i šerijatski propisi'' - kazao je Huseinagić.

U tom smislu je ostvarena suradnja i sa Agencijom za certificiranje halal kvalitete u BiH, a svi zajedno, kako je zaključeno, nastoje podići svijest građana BIH koji klanje kurbana smatraju svojom obvezom i koji je provode, priopćeno je iz INZ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close