Zbog epidemije koronavirusa

Otkazan kulturni dio manifestacije “Na temeljima bazilike naše”

Početak je u 18 sati, a pod svetom misom pjevat će članovi KUD Mokro.
Kultura / Vjera | 25. 07. 2020. u 19:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sukladno epidemiološkim preporukama vezanima za pandemiju COVID-19 ove godine otkazan je kulturni dio manifestacije “Na temeljima bazilike naše” koji se trebao održati u nedjelju 26. srpnja, dok će se, poštujući epidemiološke mjere, slaviti sveta misa na ostatcima bazilike u Mokrom.

Početak je u 18 sati, a pod svetom misom pjevat će članovi KUD Mokro.

Inače, ranokršćanska bazilika u Mokrom, prije provedenih najnovijih revizijskih istraživanja, široj je javnosti bila poznata po izvješću istraživača objavljenom tri godine nakon završetka prvih istraživanja 1958. godine. Samo uskom krugu stručnjaka, arheologa i povjesničara umjetnosti, bila je dostupna arheološka građa koja je tom prigodom otkrivena ili na drugi način prikupljena.

Pokretni sitni predmeti, nakon istraživanja, smješteni su u spremišta Zemaljskog muzeja u Sarajevu pod čijim su patronatom ova istraživanja i provedena, te Muzeja Hercegovine u Mostaru i Franjevačkom samostanu na Širokom Brijegu, daleko od očiju javnosti. Ostaci su arhitekture također bili nedostupni. Budući ih u ono vrijeme nije bilo moguće konzervirati i prezentirati javnosti, ponovno su zasuti zemljom i ostavljeni čekati za to povoljnija vremena.

Unatoč tomu što su istraživanja u Mokrom dala bogate nalaze kamene dekorativne plastike, koji su zbog različitih muzejskih koncepcija ostali izvan stalnih postavki, bazilika je najviše bila poznata po svom osnovnom planu, ponajviše zbog komparacije s drugim srodnim građevinama na području rimske Provincije Dalmacije.

Kopirati
Drag cursor here to close