Došli i Termiti

Završena manifestacija Dani sv. Ilije proroka u Bosanskom Grahovu

Proslava Ilindana u Grahovu
Kultura / Vjera | 23. 07. 2019. u 10:48 Tekst: Župa Grahovo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zaštitinik župe Bos. Grahovo sv. Ilija prorok svečano je proslavljen na sam blagdan,  u subotu 20. srpnja. Središnje euharistijsko slavlje prevodio je ravnatelj Caritasa Banjolučke biskupije prelat mons. Miljenko Aničić, a suslavio je domaći grahovski župnik don Davor Klečina. Na misnom slavlju pjevao je i svirao VIS  ''Sv. Ana'' iz Livna.

To je ujedno bila i završna proslava na višednevnoj kulturno-vjerskoj manifestaciji ''Dani sv. Ilije proroka'' koja je u Bos. Grahovu trajala od 13. do 20. srpnja i koju je posjetilo više od 600 ljudi.

Na proslavu patrona župe pristigli su, osim domaćih Grahovljana i onih iz dijaspore, i brojni hodočasnici iz drugih dijelova BiH i Hrvatske. Bili su tu i hrvatski branitelji, posebice velika skupina veterana 84. gardijske bojne „Termiti“ iz Zadra koji svake godine toga dana na obližnjoj planini Šator obilježavaju godišnjicu pogibije svoga ratnog suborca Deana Nikpalja. S njima je u Grahovu bio i gradonačelnik Zadra Branko Dukić, i sam branitelj i nekadašnji pripadnik ''Termita''.

Foto: Župa Grahovo / Završna proslava manifestacije Dani sv. Ilije proroka u Grahovu

Na kraju misnog slavlja, predstavljajući djelovanje Caritasa Banjolučke biskupije, mons. Aničić je najavio jedan humanitarni projekt koji je Caritas več započeo provoditi na području Bos. Grahova, a riječ je o patronažnoj medicinskoj službi za obilazak 50-ak starih, bolesnih i nemoćnih osoba koje najviše žive po zabačenim i udaljenim selima grahovske općine.

Nakon sv. mise uslijedio je u dvorištu crkve kulturni i zabavni dio programa, te zajedničko druženje. Program je animirao voditeljski par iz Knina Ante Nadomir Tadić Šutra i Barbara Alilović, a riječ su uputili predstavnica Hrvatskoga narodnog sabora BiH Borjana Krišto te konzul Republike Hrvatske u Livnu Tomislav Vrdoljak.

Svim okupljenima na druženju se pridružio i načelnik Općine Bos. Grahovo Milorad Gligić.

U glazbenom dijelu programa nastupile su članice KUD „Hrvatska žena – Kraljica Katarina iz Novog Travnika, diplari s Uništa te tenor iz Knina Hrvoje Marić. Potom je uslijedilo natjecanje u tradicijskim igrama: skok u dalj, bacanje kamena i potezanje užeta.

Kulturno-vjersku manifestaciju „Dani sv. Ilije proroka 2019“ i ove su godine zajednički organizirale Udruga za očuvanje kulturne i povijesne baštine „Don Juraj Gospodnetić“ Bos. Grahovo, Udruga za očuvanje kulturne i povijesne baštine Hrvata Bos. Grahova „Dinara-Ponare“ Zagreb i Župa sv. Ilije proroka Bos. Grahovo.

Sportski dio programa sačinjavala su dva natjecanja - međunarodno pljočkarsko natjecanje „Alpe-Adria cup“ održano 13. srpnja  i međunarodni malonogometni turnir održan 17. srpnja.

Kultirni dio programa održan je 19. srpnja i sastojao je od Okrulog stola na temu „Ljudi kao ključ razvoja lokalnog turizma“ te od Osmog pjesničkog sijela u čast Don Jurja Gospodnetića.

Duhovna priprava sastojala se od proslava sv. misa tijekom trodnevnice, a u etvrtak 18. srpnja održano je i euharistijsko klanjanje.

Kopirati
Drag cursor here to close