vjera, baština, identitet

Vraćaju se Tropletovi dani kulture

Nakon stanke prošle godine, Hrvatska kulturna zajednica Troplet i ove godine, već deseti put, priređuje manifestaciju TROPLETOVI DANI KULTURE – vjera, baština, identitet (TDK2021).
Kultura / Vjera | 19. 10. 2021. u 23:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon stanke prošle godine, Hrvatska kulturna zajednica Troplet i ove godine, već deseti put, priređuje manifestaciju TROPLETOVI DANI KULTURE – vjera, baština, identitet (TDK2021).

Kako je već tradicija, TDK2021 će započeti Molitvenim pohodom Tropletovih izvidnika na kraljevski grad Bobovac i molitvom za Domovinu (23. listopada) a završiti odavanjem počasti žrtvi Vukovara i sjećanjem na utemeljenje Hrvatske zajednice Herceg Bosne (18. studenoga).

Neki sadržaji ovogodišnjih Tropletovih dana kulture:

Molitveni pohod Tropletovih izvidnika na kraljevski grad Bobovac i molitva za Domovinu

U subotu koja je najbliža nadnevku smrti kraljice Katarine Kosače Kotromanić, a koja ove godine pada na 23. listopada, bit će upriličen XX. Molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i XVIII. hodočašće na kraljevski grad Bobovac katolika pripadnika Ministarstva obrane, Oružanih snaga BiH i redarstvenih snaga.

Molitveni pohod započinje okupljanjem kod rijeke Bukovice podno Bobovca, odakle hodočasnici organizirano, u molitvenoj procesiji, kreću prema Bobovcu. Na Bobovcu se slavi sveta misa za Domovinu, a nakon toga slijedi povratak na početnu lokaciju gdje pripadnici OS pripreme i svim sudionicima podijele vojnički grah.

Molitvi za Domovinu će se priključiti i Tropletovi izvidnici. HKZ Troplet u okviru Tropletovih dana kulture već godinama organizira Molitveni pohod (hodočašće) za Domovinu Tropletovih izvidnika (djeca iz VII., VIII. i IX. razreda osnovne škole).

Nakon procesije, sv. mise i ručka (vojnički grah za sve) slijedi posjet crkvi i muzeju u franjevačkom samostanu u Kraljevoj Sutjesci te razgledanje kulturno-povijesnih i umjetničkih sadržaja.

Kao alternativa, ako put Bobovac – Kraljeva Sutjeska ne bude prohodan za autobuse, slijedi posjet staroj crkvi sv. Mihovila u Varešu, najstarijoj očuvanoj katoličkoj crkvi u BiH.

Kreativna radionica pisanja glagoljice

U okviru Tropletovih dana kulture redovito organiziramo kreativnu radionicu pisanja glagoljice. Radionica je poglavito namijenjena mladima, učenicima završnih razreda osnovne i početnih srednje škole, ali mogu se prijaviti svi koji žele.

Cilj ove radionice je omogućiti polaznicima naučiti nešto o pismima kojima su se Hrvati služili kroz povijest, a koja su i  danas neprocjenjivi dio naše kulturne baštine, te naučiti osnove pisanja glagoljice.

Studijski dan “Potraga za korijenima”

Svake godine Troplet organizira Studijski dan Potraga za korijenima, jednodnevno studijsko putovanje namijenjeno prvenstveno mladima, studentima i učenicima završnih razreda srednje škole. Svake godine krećemo određenom rutom, a polazišna točka uvijek je ranokršćanska bazilika u Cimu u Mostaru.

Pri tome se posjete značajni povijesni lokaliteti, arheološka nalazišta, muzeji i zbirke umjetnina.

Ove godine tragamo za povijesnim korijenima našega naroda i njegove kulture dolinom Neretve prema jugu, preko Čapljine i Ljubuškog do Šiljevišta.

Predavanje za mlade p. Ike Mandurića

U okviru TDK uvijek priredimo poneko predavanje za mlade, studente. Ove godine, naš gost predavač će biti pater Ike Mandurić, svećenik isusovac. Tema predavanja će biti „Imaju li Kršćani i danas moć mijenjati svijet?“ s podnaslovom „Možemo li još išta osim same molitve?“.

Kroz predavanje p. Ike će ponuditi moguće odgovore na cijeli niz pitanja koja se otvaraju kad si postavimo pitanje/a iz naslova. Predavanje će biti obogaćeno prigodnim glazbenim sadržajem.

Književni susret i predstavljanje Zbornika izabranih literarnih radova Tropletova natječaja

HKZ Troplet svake godine, prigodom svetkovine sv. Josipa, svoga nebeskog zaštitnika,  raspisuje natječaj za najbolji neobjavljeni literarni rad na hrvatskom jeziku za učenike osnovnih i srednjih škola. Ovogodišnje su teme bile: Susresti prijatelja za osnovne škole, a za srednje škole Snaga susreta.

Najbolji uradci će dobiti pohvalnice (najboljih 5 u obje kategorije) i novčane nagrade (najbolja tri u obje kategorije).

U školi jednog pobjednika natječaja (ove godine u Posušju) priredit ćemo književni susret na kome ćemo predstaviti Zbornika, dodijeliti nagrade i pohvalnice, uz čitanje najboljih uradaka i prigodan program.

Predstavljanje knjige dr. Krunoslava Draganovića  „Katalog župa i nazadovanje katoličkog elementa u Bosni i Hercegovini u XVII. stoljeću“

Dr. Krunoslav Stjepan Draganović bio je hrvatski povjesničar, svećenik, politički emigrant, jedan od najznamenitijih likova hrvatske povijesti II. svjetskog rata i poraća.

Hrvatski povijesni institut u Rimu, u suradnji s Papinskim hrvatskim zavodom Sv. Jeronima i Katoličkim bogoslovnim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, je objavio do sada nepoznatu studiju dr. Krunoslava Stjepana Draganovića (1903.-1983.) pod nazivom „Katalog župa i nazadovanje katoličkog elementa u Bosni i Hercegovini u XVII. stoljeću“, koju ćemo ovom prigodom predstaviti javnosti u Mostaru.

Koncert duhovne glazbe crkvenih bendova

HKZ Troplet već tradicionalno, u okviru Tropletovih dana kulture (vjera-baština-identitet), organizira susret crkvenih bendova i vokalno instrumentalnih sastava mladih iz hercegovačkih župa. Ovo je događaj koji svake godine privlači sve veću pozornost mladih glazbenika ali i šire javnosti.

Priređujući koncert duhovne glazbe mladih bendova želimo poticati ljubav za glazbom i pobuditi interes kod mladih za bavljenje glazbom, poticati kreativnost i glazbeno stvaralaštvo te pred širokom javnošću odavanje priznanja mladim glazbenicima na njihovom talentu i umijeću.

Odavanje počasti žrtvi Vukovara i obilježavanje obljetnice uspostave HZ HB

I ove godine, Tropletovi dani kulture završavaju odavanjem počasti žrtvi Vukovara i obilježavanjem obljetnice uspostave Hrvatske zajednice Herceg Bosna. Tim povodom će Tropletova mladež upaliti 29 baklji u znak sjećanja na 29 godina od spomenutih događaja.

Baklje će biti upaljene na Humu ponad Mostara, ispod Jubilejskoga križa, nakon molitve u Vukovarskoj ulici, u 25 minuta do 8 sati u spomen na 25. kolovoza, kada je počela agresija na grad Vukovar.

Kopirati
Drag cursor here to close