Milutin Knežević

Vladika Srpske pravoslavne crkve umro od koronavirusa

Vladika Milutin (71) 14. je žrtva koronavirusa u Srbiji, nakon što je Eparhija valjevska krajem prošlog tjedna priopćenjem potvrdila da su, osim vladike, na koronavirus pozitivna još dvojica njezinih svećenika.
Kultura / Vjera | 30. 03. 2020. u 16:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Episkop valjevski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Milutin Knežević preminuo je u noći između nedjelje i ponedjeljka u beogradskom Kliničkobolničkom centru "Dragiša Mišović", gdje je prošlog tjedna primljen zbog covida-19, objavili su lokalni mediji.

Vladika Milutin (71) 14. je žrtva koronavirusa u Srbiji, nakon što je Eparhija valjevska krajem prošlog tjedna priopćenjem potvrdila da su, osim vladike, na koronavirus pozitivna još dvojica njezinih svećenika.

"Episkop Milutin je koronavirus dobio tako što je kao vrijedni pastir hodio i služio u svojoj Eparhiji, onako kako već više od pola stoljeća služi Bogu i rodu", priopćila je tada Eparhija.

Premda zdravstveni stožer još nije službeno priopćio današnji epidemiološki presjek, vijest o smrti visokog velikodostojnika SPC-a objavljena je u vrijeme otvorenih polemika u srbijanskoj javnosti o tome treba li, s obzirom na stroge mjere u borbi protiv pandemije, u vjerskim obredima prakticirati svetu pričest.

Polemika je započela nakon što se društvenim mrežama proširio video-klip iz dvorišta jednoj od crkava SPC-a u Novom Sadu, gdje su vjernici primali pričest koristeći jednu žličicu, što je izazvalo zgražanje u dijelu javnosti te potaknulo pitanja i strepnje o riziku od širenja zaraze.

Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) priopćio je ranije da Crkva neće prekidati služenje liturgije, niti prestati pričešćivati vjernike "jer je to stvar oko koje se ne može raspravljati", ali je SPC pozvala vjernike da se idućih dana i tjedana suzdrže od dolaska na bogosluženja ne izlažu riziku sebe i druge.

SPC je najavila da će se u crkvama nastaviti bogosluženja, no vjernicima se preporučuje da ih prate putem televizijskog i radio prijenosa i crkvenih internet stranica, a da se blagovremeno dogovore sa svojim parohom o "terminu pričesti u svom domu". Kao “čistu laž” ocijenila je izvješća da se pričešćuju vjernici iz iste čaše i krše mjere u borbi protiv koronavirusa, ali i naglasila da se država ne bavi niti može baviti sadržajem i služenjem liturgije.

Vukašin Milićević, docent na Bogoslovskom fakultetu, ocijenio je, međutim, u beogradskim medijima da je pričešćivanje iz iste žlice društveno neodgovorno, te da takav način "nije jedini i obvezujući". On je naveo da je Ruska pravoslavna crkva uvela obvezu dezinficiranja žlice za pričest, dok se u Rumunjskoj zbog epidemije pričest prakticira plastičnom žličicom za jednokratnu uporabu, prenosi Hina.

U Srbiji je dosad od početka epidemija 6. ožujka službeno potvrđena smrt 13 osoba od covida-19, a mediji su danas, uz vijest o smrti episkopa SPC-a, objavili i da je u Novom Sadu preminula pacijentica koja se liječila od kornavirusa, što bi bilo ukupno 15 žrtava.

Stožer srbijanske vlade objavit će tijekom dana novi epidemiološki presjek.

Kopirati
Drag cursor here to close