Oproštaj od Hercegovaca

Vladika Grigorije: Vratit ću se jednog dana

Vladika je poručio da mu "pola srca ostaje u Hercegovini i da će se vratiti jednog dana".
Kultura / Vjera | 13. 05. 2018. u 11:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vladika Grigorije oprostio se na praznik Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog od svojih Hercegovaca i Eparhije zahumsko hercegovačke u kojoj je služio 25 godina.

Vladika je poručio da mu "pola srca ostaje u Hercegovini i da će se vratiti jednog dana".

U svojoj besjedi u prepunim Mrkonjićima, rodnom selu Svetog Vasilija,  koju su u suzama slušali i mladi i sjede glave, vladika je simbolično opisao zašto se na Saboru ponudio da ode u Eparhiju u Njemačkoj i napusti Hercegovinu koju voli.

"Čovjek se rijetko kad odmara i hladuje pod drvetom koje je sam zasadio. Takva je, valjda, pravda! Molim vas najponiznije i svim srcem da se molite i za mene Svetom Vasiliju, da ostane uz mene i na mom novom putu i u mojoj novoj službi i žrtvi", kazao je vladika.

Pomolio se i Svetom Vasiliju, za koga kaže da ga je svojim životom naučio da se ne boji zmija i škorpiona, da bude uz njega u tuđini:

"Sveti prethodniče, što sad idem u hladnu tuđinu, jer vjerujem da, s tvojim blagoslovom, mogu pomoći našem rasijanom narodu! Da im mogu pokazati da je naš Bog Hristos svuda, i da si ti sa nama, ma gdje mi bili!

Episkop Grigorije pozvao je Hercegovce da poštuju novog vladiku Dimitrija koga je Sabor na njegov prijedlog izabrao za nasljednika, prenosi Topportal.info.

"Budite mu, vi kršćani, prijatelji, suputnici i satrudnici! Budite mu ono na šta ste pozvani, narod Svetog Save i Svetog Vasilija, narod Božji!

Kopirati
Drag cursor here to close