Podrška vjerske zajednice

Vladika Grigorije potpisuje Platformu za mir

Platformu su podržala i sva tri člana Predsjedništva BiH, zastupnici iz svih većih stranaka u PS BiH, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, preko 60 načelnika lokalnih zajednica u BiH i drugi.
Kultura / Vjera | 07. 02. 2018. u 13:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru petog simpozija "Teologija u javnoj sferi", koji će organizirati Centar za filozofiju i teologiju Trebinje, od 8. do 11. 2. 2018. godine, u Trebinju, vladika Grigorije Durić, episkop zahumsko-hercegovački i primorski, potpisat će Platformu za mir, u ime Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini, odnosno u ime svih vjerskih zajednica i crkava u BiH, navedeno je u priopćenju USAID-a.

Čin potpisivanja će biti javno obznanjen tijekom svečanog otvaranja navedenog simpozija, u četvrtak, 8. 2. 2018. godine, od 10 sati, u Kulturnom centru Trebinje. Izjave za medije bit će omogućene od 10:45 sati u prostorijama Kulturnog centra.

Platforma za mir je dokument kreiran u formi deklaracije i razvijen kao rezultat intezivnog rada mirovnog projekta PRO-Budućnost, u više od 60 lokalnih zajednica u BiH. Platformu je, 6. 6. 2017. godine, usvojilo Vijeće ministara BiH, dok je, nedugo zatim, primila k znanju i Zajednička komisija za ljudska prava oba doma Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH), što je prvi korak k usvajanju tog dokumenta u oba doma PS BiH.

Platformu su podržala i sva tri člana Predsjedništva BiH, zastupnici iz svih većih stranaka u PS BiH, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, preko 60 načelnika lokalnih zajednica u BiH i drugi.

Ovo je prvi put da su navedeni dokument direktno podržali i predstavnici vjerskih zajednica i crkava u BiH, što šalje poruku da je stabilan i trajan mir zajednički temelj za sve ljude u ovoj zemlji, bez obzira na njihovu etničku, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost.

Kompletan program simpozija dostupan je na linku u nastavku: http://eparhija-zahumskohercegovacka.com/?p=38055

PRO-Budućnost je projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), koji realizuje Catholic Relief Services (CRS) u saradnji s Institutom za razvoj mladih KULT, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka, Nansen dijalog centrom Mostar i Međureligijskim vijećem u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close