U Trebinju

Vladika Grigorije potpisao Platformu za mir

Platforma za mir je dokument kreiran u formi deklaracije i razvijen kao rezultat intezivnog rada mirovnog projekta PRO-Budućnost.
Kultura / Vjera | 08. 02. 2018. u 16:04 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski, vladika Grigorije Durić potpisao je u Trebinju Platformu za mir uime Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini, odnosno uime svih vjerskih zajednica i crkava u BiH i eparhije na čijem je čelu, priopćio je Catholic Relief Srevices (CRS). 

Čin potpisivanja obznanjen je tijekom svečanog otvaranja petog simpozija "Teologija u javnoj sferi", koji organizuje Centar za filozofiju i teologiju Trebinje.

Platforma za mir je dokument kreiran u formi deklaracije i razvijen kao rezultat intezivnog rada mirovnog projekta PRO-Budućnost.

U njegovom izlaganju koje je nazvao "Između pasivnog proklamiranja i aktivnog djelovanja", vladika Grigorije prisutnima je približio razloge zbog kojih je zajedno s drugim članovima Međureligijskog vijeća u BiH odlučio da podržato Platformu za mir.

''Oni koji govore o miru često ni sami ne vjeruju u ono što propagiraju i za što se zalažu. Da bismo došli do istinskog mira, mir ne može i ne smije biti samo riječ na našim usnama. Kao što mir ne smije biti lažan, i borba za mir ne može i ne smije biti lažna već treba proizlaziti iz istinskog vjerovanja i dobre namjere. Oni koji se odluče boriti za mir treba da znaju da će u toj borbi i na tom putu koji su izabrali biti i napadani i ismijavani, ali istinski mir je jedina opcija za ove prostore. Ako ne budemo radili na razumijevanju i pomirenju, života neće biti ni za one koji su otišli negdje da bi se ovdje vratili, kao ni za nas koji smo ostali ovdje jer ničega neće biti ako budemo strepili od novih sukoba i pokolja'', kazao je Grigorije.



Pozvao je sve predstavnike vjerskih zajednica i institucija da podrže dokument Platforma za mir.

Muftija mostarski Salem ef. Dedović, u izjavi novinarima je naglasio kako je važno da  danas poruka mira i tople riječi trebaju otići iz Trebinja.

''Važno je da vjerske zajednice zajedno daju podršku jednom ovakvom projektu. Naša suradnja je otvorena i ono što je najvažnije jeste da ta suradnja ima izravnog efekta u životu naših vjernika i ako naša saradnja rezultira pomirenjem, onda je to veliko postignuće'', rekao je  ef. Dedović. Istaknuo je da u BiH ima dosta prostora i resursa za zajednički život svih i atmosferu iskrenog dijaloga koji može dovesti do pomirenja.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović izrazio je zadovoljstvo što je ovakav skup peti put organiziran u Trebinju.

''Sretan sam i zadovoljan da je jedan ovakav dijalog upriličen u Trebinju i da se pokrenu pitanja koja nisu važna samo za Trebinje i Hercegovinu već i za cijelu regiju. Važno je da se sukobljavaju mišljenja radi stvaranja novih saznanja i ideja za dobrobit svih nas'', njegove su riječi.

Platformu za mir je u lipnju 2017. usvojilo Vijeće ministara BiH. Nedugo potom, s tim dokumentom su upoznati članovi Zajedničke komisija za ljudska prava oba doma Parlamentarne skupštine BiH, što je prvi korak ka usvajanju tog dokumenta u oba doma.

Platformu su podržali također sva tri člana Predsjedništva BiH, zastupnici iz svih većih stranaka u Parlamentarnoj skupštini, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, više od 60 načelnika lokalnih zajednica u BiH i drugi.

Ovo je prvi put da su navedeni dokument direktno podržali i predstavnici vjerskih zajednica i crkava u BiH, što šalje poruku da je stabilan i trajan mir zajednički temelj za sve ljude u BiH bez obzira na njihovu etničku, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost.

PRO-Budućnost je projekt Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), koji u više od 60 općina u BiH realizira Catholic Relief Services (CRS) u suradnji s Institutom za razvoj mladih KULT, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka, Nansen dijalog centrom Mostar i Međureligijskim vijećem u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close