Tradicionalni koncert

Vladika Dimitrije: Suživot u Mostaru treba graditi kroz uzajamno poštovanje

''Mi ćemo kao pravoslavna zajednica doprinijeti gradu i u vizualnom i arhitektonskom smislu, vraćajuci Hram svete trojice u Brakovcu'', dodao je vladika Dimitrije.
Kultura / Vjera | 08. 01. 2019. u 20:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva 'Prosvjeta' i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo 'Gusle' organizirali su tradicionalni božićni koncert u Mostaru.

Foto: Bljesak.info / Koncert glazbenog sastava Katera

Koncert je održan u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, uz blagoslov Srpske pravoslavne crkvene općine Mostar, a nastupio je glazbeni sastav 'Katera'.

Iz 'Prosvjete' ističu da je božićni koncert dar Mostaru povodom pravoslavnog Božića.

Foto: Bljesak.info / Prijem u Kosači povodom pravoslavnog Božića

Uoči koncerta u Galeriji kraljice Katarine održan je božićni prijam za visoke zvanice čiji je domaćin Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.

Vladika Dimitrije održao je i božićnu besjedu na početku koncerta.

Foto: Bljesak.info / Koncert glazbenog sastava Katera

''Mislim da ne postoji lakši put za sve nas ako iskreno želimo zajednićki suživot građen na poštovanju i ljubavi u ovom gradu i našim prostorima. Ne dajmo da zlo pobijedi, pobijedimo mi zlo dobrom i mudrošću. Poraz nas vodi u sebičnost i dobrovoljni autizam, a narod i zajednicu u samoizoliranost i mržnju, dok svaka istinska vrijednost u osobnim životima pokazuje trud, posvećenost i hrabrost, pa ako se potrudimo da živmo na ovakav način sve je premostivo, a upravo to je slogan pod kojim je Mostar kandidiran kao prijestolnica kulture, a mi ćemo se potruditi kao zajednica da ne bude to samo mrtvo slovo na papiru'', rekao je vladika Dimitrije.

Foto: Bljesak.info / Prijem u Kosači povodom pravoslavnog Božića

Dodao je kako će i na razne druge načine doprinijeti gradu. ''Mi ćemo kao pravoslavna zajednica doprinijeti gradu i u vizualnom i arhitektonskom smislu, vraćajuci Hram svete trojice u Brakovcu'', dodao je vladika Dimitrije.

Dodao je kako ''mir moramo podijeliti sa drugim ljudima''.

Foto: Bljesak.info / Besjeda vladike Dimitrija u Kosači

''Kada nešto dobijemo na dar, moramo ga dati i drugima. Nama je međutim lakše osuđivati drugoga, nego darovati mir. Ovo ne znači praviti kompromise sa istinom, nego pokazati otvorenost prema kulturi, mentalitetu i jeziku drugih ljudi i naroda'', zaključio je vladika Dimitrije.

Uoči koncerta organiziran je prijem kojem su prisustvovali predstavnici Islamske zajednice i Katoličke crkve, predstavnici svih nivoa vlasti, te kulturnog i javnog života Mostara i Hercegovine.

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović rekao je da je srpska zajednica Mostara zagledana u budućnost i zaokupljena sadašnjošću.

Foto: Bljesak.info / Koncert glazbenog sastava Katera

"Božić je vrijeme da kažemo poruku jedni drugima. Da kažemo hvala, ali i šta očekujemo, planiramo, želimo. Naša zajednica je stasala u stamenu i ozbiljnu. Očekujemo, molimo i tražimo da imate razumijevanja za nas i da u našoj zajednici prepoznate naše ljude koji mogu autentično predstavljati svoj narod na svim nivoima", rekao je iguman Pavlović.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić rekao je da je Božić praznik rađanja novog života, kada se želi sreća, radost, mir, blagostanje koje se dijeli sa susjedima i prijateljima. Na prijemu su se obratili i mostarski muftija Salem Dedović i predstavnik Biskupije mostarske Željko Majić koji su čestitali Božić i pozvali na mir, ljubav i uvažavanje i poštovanje.

Na koncertu su sa jednom numerom nastupila i djeca koja pohađaju pravoslavnu vjeronauku u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close