Kongres

Vjernice u Međugorju: Ogromna snaga krije se u ženama

Tema ovogodišnjeg kongresa bila je 'Dobro je biti odgojen/a' i tematizira dobar odgoj kao preduvjet za dobru komunikaciju, što je temelj međureligijskog dijaloga i dijaloga generalno.
Kultura / Vjera | 05. 07. 2018. u 14:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sve žene su ovdje donijele iste zaključke, da smo ustvari mi one na kojima leže promjene u ovom društvu i da možemo puno više nego što i same mislimo. Upravo je odgoj i utjecaj na druge, način na koji možemo mijenjati stvari. To može činiti svatko od nas'', rekla je Željka Martinović, vjeroučiteljica iz Novog Travnika, po završetku Drugog kongresa Mreže vjernica koji se od 2. do 5. srpnja održavao u Međugorju.

Tema ovogodišnjeg kongresa bila je 'Dobro je biti odgojen/a' i tematizira dobar odgoj kao preduvjet za dobru komunikaciju, što je temelj međureligijskog dijaloga i dijaloga generalno.

Foto: Bljesak.info / Željka Martinović

Komentirajući 'odgoj', predstavnica Rimokatoličke crkve, Martinović poručila je kako su se žene sudjelovanjem na ovom skupu zasigurno dobile mnogo, te su se podsjetile na to da se u ženama krije ogromna snaga.

''Naša snaga se krije baš u odgoju i u onom što svaka žena, majka i po svojoj prirodi čini. Brine o drugima, odgaja, usmjerava, popravlja, ispravlja greške, te  svojim primjerom daje pravi put i uzor, djeci zajednici i svima onima koji u tome vide neku vrijednost'', govori Martinović.

Ovo je drugi put kako se u Međugorju, u organizaciji Međureligijskog vijeća, odvija kongres Mreže vjernica, koji za cilj ima napraviti zajedničku platformu djelovanja u izgradnji građanskog društva kroz međureligijski dijalog.

Foto: Bljesak.info / Sanja Hajdukov

''Okupili smo predstavnice četiri velike konfesije u BiH i nadogradile platformu koju smo ovdje donijele prije četiri godine. Bila je ovo promocija zaista divnog međureligijskog dijaloga, tolerancije, razmjene dojmova, kultura, i najviše smo govorili o osnovnoj temi, a to je odgoj. Sve prisutne ovdje smo žene, a nekako je prirodna zadaća žene da bude majka, ona koja promovira odgoj i sve njegove najbolje postulate'', poručila je to Sanja Hajdukov, predstavnica Pravoslavne zajednice u BiH.

Među sto žena iz svih dijelova BiH, koje je okupio ovaj kongres, našla se i Alma Mujakić, ispred Islamske zajednica iz Stoca.

Foto: Bljesak.info / Alma Mujakić

''Naši susreti, pored tog što su s određenim temama, u isto vrijeme su i velika podrška jedna drugoj. Kad se vratimo u svoje sredine znat ćemo da nismo same, da možemo djelovat, da imamo nekoga na koga se možemo osloniti u međureligijskim odnosima'', rekla je Mujakić dodajući kako je to zasigurno veliki doprinos lokalnoj zajednici.

Na samom kraju kongresa, prisutnima se obratila, ispred Židovske zajednice BiH Nadža Finci, koja je istaknula kako nikad na jednom mjestu nije vidjela tako mnogo obrazovanih, pametnih i dosljednih žena.

Foto: Bljesak.info / Nadža Fincki

''Ono što sam čula od žena ovdje, dovodi do zaključka da su žene zaista ispred svih'', zaključila je Finci.

Kopirati
Drag cursor here to close