Pravila za sve

Vizualna uputstva na džamijama i mesdžidima za obavljanje dnevnih namaza

Također, vjernici će trebati koristiti osobnu serdžadu i tespih, izbjegavati upotrebu abdesthane, te koristiti posebne kese za obuću prilikom dolaska u džamiju. Vizualna uputstva bit će istaknuta na svim džamijama i mesdžidima.
Kultura / Vjera | 06. 05. 2020. u 11:06 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini su džamije ponovo otvorene za dnevne namaze - džuma, podne i ikindija, uz poštivanje mjera zaštite tijekom boravka u džamijama, a instrukciju o ublažavanju mjera donio je Rijaset Islamske zajednice u BiH.

Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Ismail ef. Smajlović pojasnio je da je ovom instrukcijom istaknuto opredjeljenje Islamske zajednice da se dnevni namazi i druge aktivnosti u džematima i džamijama mogu organizirati, ali uz poštivanje važećih propisa nadležnih državnih organa o pandemiji koronavirusa.

''To znači da Islamska zajednica ostaje na onom što državni organi donose kao regulativu o ponašanju svih građana, pa tako i muslimana'' - kazao je Smajlović.

Podsjetio je da je prilikom otvaranja džamija potrebno uvažiti i sve ranije instrukcije Rijaseta o mjerama dezinfekcije i čuvanja osobnog i zdravlja drugih osoba sa kojima se dijeli prostor.

''U prilogu ove instrukcije bit će vizualno uputstvo što je obvezno primijeniti prilikom dolaska u džamiju, od upotrebe zaštitne maske, dezinfekcije ruku, obuće pri ulasku, poštivanje fizičke distance i kojim osobama je zabranjen dolazak iz rizičnih grupa koje tretiraju državni propisi'' - pojasnio je Smajlović, poručujući vjernicima da se prije i poslije obavljanja namaza suzdrže od rukovanja.

Također, vjernici će trebati koristiti osobnu serdžadu i tespih, izbjegavati upotrebu abdesthane, te koristiti posebne kese za obuću prilikom dolaska u džamiju. Vizualna uputstva bit će istaknuta na svim džamijama i mesdžidima.

Smajlović je naglasio da Instrukcija ne tretira dozvoljeni broj vjernika kojima se omogućava pristup džamiji, nego utvrđuje obvezu da se poštuje dozvoljena distanca, a na osnovu čega se može utvrditi koliko osoba može boraviti u određenom prostoru.

''Mi imamo veće prostore, kad su islamski centri u pitanju i manje, kao što su mesdžidi, koji su ograničeni fizičkim odstojanjem osoba koje u određenom broju mogu biti mogu unutar prostora'' - kazao je Smajlović, još jednom podsjećajući na obvezu vjernika da drže potrebno fizičko odstojanje.

Rijaset se još nije izjašnjavao o početku obavljanja noćnih namaza (akšam, jacija/teravih i sabah), tako da se obavljanje tih namaza nastavlja prema starim uredbama, javlja MINA.

''Pratit ćemo odluke državnih organa i u skladu s tim donositi odluke o ublaživanju. Očekujemo da će to biti, nadam se, u tijeku ramazana'' - poručio je Smajlović.

Kopirati
Drag cursor here to close