Misno slavlje

VIDEO | Proslavljen blagdan Male Gospe i 100. obljetnica Župe Jablanica

Kultura / Vjera | 08. 09. 2017. u 15:29 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stota obljetnica Župe Jablanica i proslava blagdana Male Gospe, svečano je obilježena u petak pred crkvom Bezgrešnoga začeća Blažene Djevice Marije u Jablanici.

Euharistijsko slavlje predvodio je mostarsko-duvanjski biskup msgr. Ratko Perić u suslavlju s preko dvadeset svećenika, a prigodom 100 godina te župe iz tiska je izašla i monografija "Župa Jablanica" koja donosi presjek života i rada u župi u proteklih 100 godina.

Don Milan Vidić, župnik u Župi Jablanica, kazao je u izjavi za medije kako je ta župa osnovana 1917. godine, te kako je u svojoj dugoj i bogatoj povijesti imala uspona i padova.

''Uvijek se volim sjetiti lijepih trenutaka. Ljepote u župi, koja je bila 60-ih, 70-ih i 80-ih godina. No, na žalost, dva rata, Drugi svjetski rat i Domovinski rat, ostavili su neizlječive ožiljke na ovoj župi, a pogotovo Domovinski rat, kada je od predratnih 950 vjernika u župi ostalo svega pedesetak vjernika, koji su ovdje stalno nastanjeni i danas proslavljaju 100. obljetnicu župe'', kazao je don Milan Vidić.

Istaknuo je kako vjeruje da će se ta župa ponovno dignuti iz pepela, kako bi božji blagoslov bio nad njom.

''U zadnjih 15. godina u župi nismo imali na žalost, nijedno krštenje, niti jedno vjenčanje a ni pričesti, tako da trenutno u župi nemamo ni djece ni mladih. Imamo dvoje studenata, jednoga bogoslova i jednu studenticu u Mostaru. Ljudskim očima gledano malo je sve to pesimistično, ali ako gledamo Božjim očima, vjerujem da je ovo jedna vrijedna i značajna zajednica u njegovim očima'', istaknuo je Vidić.

Monografiju "Župa Jablanica" predstavio je mons. Ratko Perić, istaknuvši kako je na njoj radilo sedamnaest autora, a obuhvaća geografsko povijesni dio, zatim gospodarski i turistički potencijal općine Jablanica, povijest same Župe općine Jablanica, duhovna zvanja i župnike te žrtvoslovlje, a kao dodatak dolaze etnografsko kulturni tradicijski običaji Hrvata jablaničkoga kraja.

Današnjem događaju nazočili su Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ-a, Slađan Bevanda, županijski ministar unutarnjih poslova, Salem Dedić, načelnik općine Jablanica, Branko Bago, načelnik općine Posušje, kao i predstavnici vjerskih zajednica, Ekrem efendija Hodžić, glavni imam u Jablanici, te Milan Bužanin pravoslavni paroh.

Kopirati
Drag cursor here to close