Dani mevluda i zikra

Večer Kur’ana u Blagaju

Kultura / Vjera | 29. 04. 2019. u 12:05 Fena
Kopirati

U okviru manifestacije "Dani mevluda i zikra", sinoć je u Sultan Sulejmanovoj džamiji u Blagaju, u organizaciji Medžlisa IZ-e Mostar, upriličena večer Kur’ana.

Odabrane ajete Božje knjige proučili su polaznici Centra za učenje Kur’ana: Sumeja Brkan, Muhamed Crnomerović i Adnan Kasumačić te mostarski imami i profesori Karađoz-begove medrese: Jusuf ef. Kafadar, Mustafa ef. Čolakhodžić, Suljo ef. Cikotić, hafiz Jusuf ef. Bećoja i hafiz Emin ef. Tucović.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prigodnim govorima prisutnima su se obratili glavni imam Medžlisa IZ-a Mostar mr. Dino ef. Maksumić i, u svojstvu gosta predavača, glavni imam Medžlisa IZ-a Trebinje hafiz Sadik ef. Fazlagić.

Program je upriličen u povodu predstojećeg tradicionalnog mevluda ispred Blagajske tekije, najavljenog za subotu, 4. svibnja, ove godine, i dolazećeg mubarek mjeseca ramazana.

Hafiz Fazlagić u svom vazu i nasihatu tumačio je ajete o blagodati učenja Kur’ana i koristima koje ovaj ibadet sobom donosi svakom vjerniku.

''S učenjem Kur’ana dolazi berekt, jača iman i ljubav prema Allahovoj vjeri. Ako želimo, a želimo, bolji i sretniji život moramo shvatiti suštinu našeg postojanja na dunjaluku. Ona se nalazi u razumijevanju vjere i spoznaji Uzvišenog Gospodara Allaha dž.š., a spoznat ćemo ga na ovakvim skupovima i ovakvim večerim''", istaknuo je hafiz Fazlagić.

Na kraju programa dodijeljena su priznanja i nagrade pobjednicima mektepskog natjecanja održanog na razini Medžlisa IZ-a Mostar, najboljima su uručene novčane nagrade i vrijedan komplet knjiga, priopćili su organizatori.

 

 

 

Kopirati