Hebdomada Papae, Notitiae Vaticanae latine reddiate

Vatikanski radio počeo emitirati vijesti na latinskom jeziku

"Htjeli smo da se službeni jezik Crkve doživi i kroz vijesti, kao što se to već događa u svakodnevnim prijenosima misa na latinskom", rekao je Andrea Tornielli, izvršni urednik vatikanskih komunikacija.
Kultura / Vjera | 10. 06. 2019. u 08:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vatikanski radio u subotu je prvi put emitirao vijesti na latinskom jeziku što će postati ustaljena praksa u sklopu niza inicijativa za popularizaciju uporabe jezika kojim su govorili Cezar i Ciceron.

Emisija "Hebdomada Papae, Notitiae Vaticanae latine reddiate" (Papin tjedan, vatikanske vijesti na latinskom jeziku), posljednja je u nizu inicijativa za širu uporabu latinskog, nekada temeljnog jezika zapadnog obrazovanja i Katoličke Crkve.

Emisija traje do pet minuta, a popraćena je polusatnom emisijom konverzacije na latinskom uz savjete, ali na talijanskom, o uporabi antičkog jezika u današnjem okruženju, javlja Hina.

"Htjeli smo da se službeni jezik Crkve doživi i kroz vijesti, kao što se to već događa u svakodnevnim prijenosima misa na latinskom", rekao je Andrea Tornielli, izvršni urednik vatikanskih komunikacija.

Ovaj mjesec u knjižare u Italiji stigla je Hebdomada Aenigmatum, nova knjiga s križaljkama na latinskom i starogrčkom jeziku, koju se smatra prvom takve vrste bez pomoći ili definicija na suvremenim jezicima.

Izdavač knjige, talijanski poduzetnik Luca Desiata, kazao je da je internet pomogao u oživljavanju interesa za latinski jezik, u vrijeme kada ga sve veći broj škola diljem svijeta izbacuje iz svog kurikuluma.

"Danas imamo Wikipediju na latinskom (Vicipaedia Latina), oko 40 latinskih grupa na Facebooku diljem svijeta, kao i korisnički profil pape Franje na Twitteru koji prati gotovo milijun ljudi", ističe Desiata i zaključuje "To nije nimalo loše za jedan mrtvi jezik".

Papa Benedikt XVI. je 2012. utemeljio Papinsku akademiju za latinske studije kako bi promovirao uporabu tog jezika u Crkvi i šire.

Kopirati
Drag cursor here to close