Težak udarac

Vatikan smanjuje troškove zbog pandemije

Mjera je na snazi do 3. svibnja u okviru prevencije širenja koronavirusa a predviđa i zatvaranje Trga i Bazilike svetog Petra.
Kultura / Vjera | 16. 04. 2020. u 08:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sveta Stolica planira smanjiti svoje troškove pošto je zbog pandemije koronavirusa zatvoren glavni izvor njezinih prihoda, Vatikanski muzeji, piše u srijedu talijanski dnevnik Il Fatto Quotidiano.

Zatvaranje Vatikanskih muzeja koje na godinu posjeti oko 6 milijuna turista, 9. ožujka, težak je udarac za financije najmanje države svijeta, navodi list.

Mjera je na snazi do 3. svibnja u okviru prevencije širenja koronavirusa a predviđa i zatvaranje Trga i Bazilike svetog Petra.Iz dokumenta koji je sastavio predsjednik guvernorata Vatikana, kardinal Giuseppe Bertello i koji je Fatto Quotidiano, tvrdi potonji, dobio na uvid, vidi se da se planira "drastično smanjenje troškova konzultacija", "otkazivanje, gdje je to moguće, ugovora o radu na određeno vrijeme" i "obustava promidžbe i novog zapošljavanja".

Razmišlja se i o "ukidanju prekovremenog rada, osim iz važnih institucionalnih razloga".

U Vatikanu uz papu Franju živi oko 70 kardinala, papa emeritus Benedikt XVI., 300 članova diplomatskog zbora, 50 svećenika i redovnika, švicarska garda i pedesetak zaposlenika s obiteljima.

Usto se otkazuju konferencije, izložbe i kongresi planirani u 2020. te sva poslovna putovanja i ulaganja u nekretnine.

Na zahtjev pape Franje osnovano je stručno povjerenstvo koje će pripremiti "djelotvorne i kreativne" odgovore na izazove u svijetu što ih je donio koronavirus.

Drugo povjerenstvo će promišljati na temu društva i svijeta nakon covida-19. Njime će predsjedati pročelnik Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, kardinal Peter Turkson.

U pismu koje je u nedjelju poslao 'narodnim pokretima' (okupljaju pripadnike starosjedilačkih naroda, beskućnike i ostalu sirotinju) diljem svijeta, Sveti Otac je predložio "univerzalni dohodak za sve koji su odbačeni" jer "siromasi i svi koji su isključeni iz društva plaćaju i platit će najveći danak" pandemiji, napisao je, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close