U hramu Uspenja Presvete Bogorodice

Uz poruke pomirenja u Šibeniku ustoličen Nikodim, novi episkop dalmatinski

Novi episkop rođen je u Zadru, nakon čega je djetinjstvo proveo u selu pored Jagodine i Srijemskim Karlovcima, a školovao se u Solunu i Rimu
Kultura / Vjera | 01. 10. 2017. u 16:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Šibeniku svečano je ustoličen novoizabrani episkop dalmatinski Nikodim Kosović, dosad najmlađi eparh na ovim prostorima i dosadašnji iguman manastira Krka.

U svom prvom obraćanju na kraju bogoslužja episkop Nikodim poručio je kako će se truditi pridonijeti suživotu i pomirenju na ovim prostorima, kao i održavati dobre kontakte i odnose s predstavnicima Rimokatoličke crkve, prenosi Hina.

 U liturgiji tijekom koje je Nikodim Kosović ustoličen za episkopa dalmatinskog, govorio je patrijarh srpski gospodin Irinej koji je naglasio da novi episkop ima velike i slavne primjere svojih prethodnika na čelu Dalmatinske eparhije, na koje se mora ugledati i nastaviti njihov put slijedeći Krista i Evanđelje  ''Dragi brate, novi vladiko Nikodime dolazite na eparhiju drevnu i slavnu čiji su se predstavnici trudili da liče na svoje velike prethodnike, na eparhiju koja je u našem vremenu nažalost mnogo nastradala, gdje je ostao ostatak bivšeg naroda. Vaš je zadatak veoma veliki, prije svega da popravite ono što je sila zla razdrla i uništila. Želimo vam uspjeha da prikupite raštrkano stado svoje i obnovite duhovni i kršćanski život i da na tome svi zidamo zajedničku budućnost'', kazao je patrijarh srpski Irinej, dodavši: "Ugledajte se u svoje prethodnike i nastavite eru njihovu na radost crkve i svih nas. Neka vam Gospod bude na pomoći i jedini rukovoditelj u životu vašem''.

Patrijarh srpski Irinej također je rekao kako se neka zlokobna sila u našem vremenu ponovno diže unoseći nemir i strah među ljude, naglasivši da i u ovom narodu mržnja nije prestala. 

Ustoličenje-Nikodim-Kosović1.jpg - Uz poruke pomirenja u Šibeniku ustoličen Nikodim, novi episkop dalmatinski
 

''I u našem narodu mržnja nije prestala, osvete se pripremaju i nagovještavaju. Bože budi sa mnom pa da se one nikada ne realiziraju. Vi živite ovdje kao maleno stado u jednoj nama bliskoj državi s braćom katolicima od kojih očekujemo, prije svega od predstavnika Crkve, da čujemo riječi evanđeoske, riječi mira i ljubavi. Da čujemo riječ da smo prije svega kršćani i kao takvi jedni prema drugima pokažemo ljubav i uvažavanje, to je prvi korak, jer Gospod traži od nas i braće katolika i svih onih koji pripadaju nekoj vjeri da ljubimo jedni druge, jer svi nosimo lik božji u sebi i u svakom od nas bez obzira na podrijetlo i boju kože je prisutan Gospodin'', kazao je patrijarh Irinej, a prenijela Hina.

Ustoličenje-Nikodim-Kosović2.jpg - Uz poruke pomirenja u Šibeniku ustoličen Nikodim, novi episkop dalmatinski
 
Dodao je kako je potrebno živjeti u nadi i moliti se da nestane mržnje među ljudima, posebno među kršćanima, te da je zadatak svih opraštati jedni drugima kao što Bog oprašta ljudima. 

Na kraju bogosluženja prigodnu riječ uputio je vladika Nikodim koji je zahvalio Bogu da bude ustoličen u tron episkopa Dalmatinskog. Rekao je da je rođen u Zadru, nakon čega je djetinjstvo proveo u selu pored Jagodine i Srijemskim Karlovcima, a školovao se u Solunu i Rimu.

Ustoličenje-Nikodim-Kosović4.jpg - Uz poruke pomirenja u Šibeniku ustoličen Nikodim, novi episkop dalmatinski
 
Kopirati
Drag cursor here to close