Napad na džamiju u Omerovićima

Uvjetna kazna kao ohrabrenje novim potencijalnim napadačima na vjerske objekte

''Želimo vjerovati u pravosudni sustav naše države, ali sa žalošću moramo konstatirati, da se ovim izrečenim sankcijama, mogu samo ohrabriti neki novi potencijalni napadači i rušitelji vjerskih objekta ...'', ističe mostarski muftija.
Kultura / Vjera | 10. 04. 2018. u 08:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom prvostupanjske presude za osam mladića koji su napali džamiju u Omerovićima kod Tomislavgrada, priopćenjem za javnost reagirao je muftija mostarski Salem-ef. Dedović.

Muftija ističe kako su gotovo tri godine trebale Općinskom sudu u Livnu da donese prvostupanjsku presudu u slučaju u kojem su ''mladići'' verbalno i fizički napali Bošnjake, stanovnike sela Omerovići, a koji su ih, zahvaljujući budnosti, ipak zaustavili u njihovom naumu da ''dignu u zrak'' džamiju.

Pritom je oštećena njihova imovina. Za sve spomenute radnje počinitelji ovog krivičnog djela na kraju višegodišnjeg suđenja dobili su uvjetne kazne, ističe se u priopćenju.

''Želimo istaknuti kako je izuzetno važno što su krivci otkriveni u njihovom punom imenu i prezimenu i dovedeni pred lice pravde, gdje je utvrđena njihova odgovornost za upad u selo Omerovići i napad na vjerski objekt – džamiju.

Uzimajući u obzir razmjere drskog, hajdučkog upada u selo Omerovići i namjere počinitelja da ''dignu u zrak'' vjerski objekt – džamiju, postavlja se pitanje je li uvjetnom kaznom zadovoljena pravda i pravičnost u ovom slučaju'', piše u priopćenju.

Dodaje kako su ''izrečenu prvostupanjsku presudu ovom slučaju, stanovnici tamošnjeg kraja razumjeli kao još jedno u nizu poniženja koja vjernici muslimani, nažalost, doživljavaju na ovim prostorima''.

''Želimo vjerovati u pravosudni sustav naše države, ali sa žalošću moramo konstatirati, da se ovim izrečenim sankcijama, mogu samo ohrabriti neki novi potencijalni napadači i rušitelji vjerskih objekta, jer očito je, za to neće dobiti primjerenu kaznu.

Napadi na vjerske objekte su mržnjom, netolerancijom i isključivošću inspirirana djela, i kao takva zaslužuju i adekvatnu sankciju, jer samo tako će se preduprijediti neki novi nasrtaji, a sustav i država dati do znanja svima u ovoj zemlji da su vjerski hramovi mjesta koja zaslužuju pažnju, poštovanje i zaštitu'', navodi u priopćenju za javnost muftija mostarski Salem-ef. Dedović.

Kopirati
Drag cursor here to close