Sarajevo

Uskrsni turnir u tucanju šarenih jaja

''Jaje se smatra univerzalnim simbolom života i plodnosti, pa se u nekim krajevima prema pucanju ljuske određivalo hoće li biti plodna godina", kazala je Ivana Krstanović iz Organizacijskog odbora manifestacije.
Kultura / Vjera | 17. 04. 2019. u 11:29 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Treći Uskrsni turnir u tucanju šarenih jaja 2019. održat će se u subotu, 20. travnja, s početkom u 11 sati u klubu "SSH" u Sarajevu (Bulevar Meše Selimovića bb, naselje Čengić Vila). 

"Uskrs je najveći i najvažniji kršćanski blagdan, ali o njemu se ne govori tako puno kao o Božiću. Uz brojne tradicijske običaje, radost Uskrsa je i tucanje jaja koje dobiva posebno mjesto u proslavi velikog kršćanskog blagdana jer je ono jedno od najstarijih uskrsnih običaja. Jaje se smatra univerzalnim simbolom života i plodnosti, pa se u nekim krajevima prema pucanju ljuske određivalo hoće li biti plodna godina", kazala je Ivana Krstanović iz Organizacijskog odbora manifestacije. 

Ocijenila je kako turniri u tucanju jaja imaju brojne poklonike, pogotovo među najmlađima. 

 "Cilj nam je očuvati i obogatiti tradiciju tucanja uskrsnih jaja, a poruka svega je da se trebamo što više okupljati oko manifestacija u lokalnoj zajednici i sudjelovati u tradicijskim običajima. Drago nam je što je ova lijepa i radosna manifestacija već prerasla u tradicionalno okupljanje, a i uveseljavanje djece i mladih" poručila je Krstanović. 

Izvršni organizator turnira je Udruženje "Facultas za prosperitet mladih", a producent Udruga "Libertas".

Kopirati
Drag cursor here to close