Za žrtve s područja općine Čitluk

Uskoro istek roka za uplate za postavljanje prvih križeva na Groblju mira

Cijeli projekt će se realizirati u fazama, a uplate za postavljanje križeva koje pristignu nakon predviđenog roka za postavljanje prvih križeva bit će realizirane u prvoj sljedećoj fazi.
Kultura / Vjera | 20. 04. 2021. u 13:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Gorancionline / Groblje mira

Članovi Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz II. svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk jučer su održali online sjednicu na kojoj su razmatrali aktivnosti povjerenstva i ostale aktualnosti vezane za rad ovoga tijela.

Redovita sjednica Povjerenstva održana je online zbog aktualne epidemiološke situacije i kako bi se poštivale mjere koje su na snazi, navedeno je na stranici Općine Čitluk.

U uvodnom dijelu sjednice članovi Povjerenstva informirani su o aktivnostima Povjerenstva vezanim za pokretanje inicijative za postavljanje spomen obilježja za jedanaestero poginule djece, koja su stradala 1951. godine od posljedica eksplozije bombe zaostale iz Drugog svjetskog rata u neposrednoj blizini groblja Podadvor.

Također, razmatrane su informacije o uspostavljanju suradnje s predstavnicima Grada Ljubuškog glede informiranja istih o postojanju grobišta iz Drugog svjetskog rata na području općine Čitluk u kojima su posmrtni ostaci žrtava s područja Ljubuškog.

Uplaćen novac za postavljanje 200-tog križa

Tijekom sjednice napravljen je osvrt na ranije započete aktivnosti, te je ovom prilikom Slaven Markota, predsjednik Povjerenstva, informirao članove kako je upravo tog jutra uplaćen predviđeni novčani iznos za postavljanje 200-tog križa za žrtve s područja općine Čitluk na Groblju mira na Bilima.

Ukopan broj evidentiranih žrtava s područja općine Čitluk je 1584, a na sjednici je razgovarano i o brojnim aktivnostima građana koji se javljaju Povjerenstvu sa novim informacijama o stradalima i tako doprinose neprestanom ažuriranju popisa, što je jako bitno zbog kompletiranja žrtvoslova općine Čitluk koji će biti sastavni dio buduće monografije posvećene žrtvama s područja naše općine.

Na prijedlog fra Miljenka Stojića, Povjerenstvo je zaključilo da se ponovno uputi apel svim građanima koji imaju nekoga svoga među stradalima da, ukoliko žele da križ bude postavljen do sljedeće mise na Bilima posvećene obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma, uplate izvrše do početka lipnja.

Službena web stranica

"Zbog svega ovoga obavještavamo naše građane koji žele da križ za njihovog pokojnog bude postavljen do naredne mise na Groblju mira na Bilima, 21. kolovoza ove godine, da uplate izvrše do početka lipnja", poručili su iz Povjerenstva.

Na kraju sjednice je zaključeno kako se pušta u rad web stranica www.citlucki-zrtvoslov.info, kako bi se na još lakši način uspostavila komunikacija s građanima koji žele uplatiti za postavljanje obilježja za svog pokojnika ili jednostavno da vide da li je već uplaćen predviđeni novčani iznos za postavljanje križa na Groblju mira.

Podsjećamo da su do sada informacije o cijelom projektu pa tako i tijek uplata bile objavljivane na općinskoj web stranici, portalu Brotnjo.info i na službenoj web stranici groblje Mira za sva Povjerenstva (www.grobljemira.info), a bit će i dalje, ali puštanjem u rad nove web stranice ovaj zajednički projekt za našu općinu želi se dići na višu razinu.

Cijeli projekt će se realizirati u fazama, a uplate za postavljanje križeva koje pristignu nakon predviđenog roka za postavljanje prvih križeva bit će realizirane u prvoj sljedećoj fazi.

Kopirati
Drag cursor here to close