Njome ne može upravljati pojedinac

Ured Reisu-l-uleme o sporu u Mostaru: Sultan Selimov mesdžid je vakuf

Spor oko prava korištenja objekta Sultan Selimovog mesdžida u Mostaru nije osobni sukob
Kultura / Vjera | 22. 10. 2018. u 16:29 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Medzlismostar.ba / Sultan Selimov mesdžid 

Povodom pravnog spora kojeg vodi Medžlis Islamske zajednice Mostar oko prava na korištenje Sultan Selimovog mesdžida u Mostaru, koji je u njegovom vlasništvu oglasio se i Ured Reisu-l-uleme IZ u BiH.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

''Spor oko prava korištenja objekta Sultan Selimovog mesdžida u Mostaru nije osobni sukob bilo koga, nego pitanje inzistiranja na vladavini prava i poštivanju internih normi Islamske zajednice i šerijatskog prava.

Predmetna nekretnina je vakuf što znači da se radi o trajnom dobru koje je zaviještano voljom vakifa i njome ne može upravljati bilo koje fizičko lice ili pojedinac. Islamska zajednica u BiH nema drugog izbora nego braniti norme na kojima počiva i koje su obvezujuće za sve. Njena dužnost je stati u zaštitu svakog vakufa.

U tom smislu Ureda reisu-l-uleme još jednom podsjeća javnost na fetvu Vijeća za fetve Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini koje je na svojoj 14. redovnoj sjednici 17. svibnja 2012 . razmatralo pitanje korištenja Sultan Selimovog mesdžida u Mostaru. U fetvi se između ostalog kaže da ''šerijatski propisi ne dopuštaju da se mesdžid koristi u komercijalne svrhe, jer je njegova osnovna funkcija određena činom izgradnje i stavljanja u funkciju obavljanja osnovnih islamskih dužnosti, namaza prije svega“.

Analizirajući šerijatske dokaze i status u kojem se objekt nalazio tada Vijeće za fetve je zahtijevalo od Medžlisa IZ Mostar da Sultan Selimov mesdžid u Mostaru vrati njegovoj namjeni, tj. da bude mesdžid za obavljanje uobičajenih islamskih aktivnosti.

Ured reisu-l-uleme IZ u BiH pruža punu podršku muftiji mostarskom, glavnom imamu Medžlisa IZ Mostar, njegovom predsjedniku, i vjernicima muslimanima da istraju u zaštiti vakufske imovine, provođenju zaključka Vijeća za fetve još iz 2012. godine, te istovremeno zahtijeva od gradskih i drugih nadležnih vlasti da poštuju zakonske norme i Islamskoj zajednici osiguraju njeno pravo na korištenje vlastite imovine''.

Kopirati
Drag cursor here to close