Obilježavanje blagdana Svih Svetih i Dušnog dana

Upaljene svijeće i položeno cvijeće na grobu Joze Leutara

U ožujku ove godine navršila se 21. godina od ubojstva Joze Leutara.
Kultura / Vjera | 30. 10. 2020. u 14:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo obrane BiH i OS BiH u koordinaciji sa udrugama proisteklim iz Domovinskog rata te Hrvatskim narodnim saborom, organizirali su obilježavanje blagdana Svih Svetih i Dušnog dana diljem BiH.

Obilježavanje u Mostaru počelo je polaganjem vijenaca i svetom misom zadušnicom u Vojarni „Stanislav Baja Kraljević“ u kapelici sv. Ivana Krstitelja. Program je nastavljen polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u groblju “Masline” u Mostaru, ispred središnjeg križa, na grobu pokojnog doministra MUP-a Federacije BiH Joze Leutara i kod spomen obilježja na Trgu hrvatskih velikana, gdje je za sve poginule hrvatske branitelje opijelo izmolio vojni kapelan don Ivan Turudić.

FOTO: Bljesak.info / Paljenje svijeća i polaganje cvijeća na grobu Joze Leutara

U ožujku ove godine navršila se 21. godina od ubojstva Joze Leutara.

Podsjetimo, nekadašnjeg zamjenika ministra unutarnjih poslova Federacije BiH koji je ubijen u atentatu prije dvadeset godina, a počinitelji i nalogodavci ni do danas nisu otkriveni i procesuirani.

"Nećemo se predati ali bit će teško pronači počinitelja", kazao je u ožujku Jozin sin Ivica Leutar.

Inače, Jozo Leutar teško je ozlijeđen 16. ožujka 1999. kada je u službenom automobilu kojim je iz stana putovao do sjedišta MUP-a eksplodirala podmetnuta naprava.

FOTO: Bljesak.info / Paljenje svijeća i polaganje cvijeća na grobu Joze Leutara

Uslijed teških ozljeda preminuo je 28. ožujka u sarajevskoj bolnici. Uz Leutara je u automobilu bio i njegov vozač Željko Ćosić koji je također ozljeđen, ali je preživio atentat.

Ćosić je na temelju lažnog iskaza zaštićenog svjedoka bio osumnjičen kao atentator na Leutara pa je bio i optužen te je u zatvoru proveo punih 30 mjeseci, a na kraju je pravomoćno oslobođen tih optužbi. Stvarni počinitelji ubojstva Joze Leutara i dalje su nepoznati.

Obitelj pokojnog Leutara pokrenula je u travnju apelaciju pred Ustavnim sudom BiH jer nakon 21 godine nisu pronađene ubojice niti nalogodavci. Sin pokojnog Leutara Ivica je u apelaciji naveo kako je na njegova oca Jozu izveden politički atentat 16. ožujka 1999. godine, od čijih je posljedica preminuo dvanaest dana kasnije. On u apelaciji ističe kako vlasti nisu provele učinkovitu istragu niti privele licu pravde ubojice njegova oca, potvrdila je u srijedu za Hinu odvjetnica iz Mostara Nada Dalipagić.

FOTO: Bljesak.info / Paljenje svijeća i polaganje cvijeća na grobu Joze Leutara

"Ovom apelacijom ukazuje se na ozbiljno kršenja prava i temeljnih sloboda koje štiti Ustav ili međunarodni dokumenti koji se primjenjuju u BiH te se činjenično potkrepljuje tvrdnja o postojanju kršenja prava zaštićenih Ustavom. Također, apelant smatra da je smrću svoga oca pretrpio, kao oštećeni, značajniju štetu u poštivanju ljudskih prava zajamčenih Ustavom BiH", rekla je odvjetnica Dalipagić.

Pri tome se u apelaciji pozvalo na tri presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu kojim su Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i Turska kažnjene zbog nedjelotvorne istrage slučajeva ubojstva. Odvjetnica Dalipagić pojasnila je kako su tijekom istrage i sudskog procesa za ubojstvo Leutara napravljeni brojni propusti. Pri tome je u apelaciji navedeno kako nadležno Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu niti policijske agencije koje su radile na ovoj istrazi, 'nisu poduzeli dovoljne mjere koje su nužne u rasvjetljavanju ovog kaznenog djela'.

FOTO: Bljesak.info / Paljenje svijeća i polaganje cvijeća na grobu Joze Leutara
Kopirati
Drag cursor here to close