Sarajevo

Umirovljeni latinski patrijarh u Sarajevu: Nema mira među nacijama bez mira medu religijama

Kultura / Vjera | 07. 07. 2019. u 14:45 Bljesak.info
Kopirati

Umirovljeni patrijarh latinskog Jeruzalema mons. Fouad Twal, koji je sudjelovao na Glavnoj izbornoj skupštini Hrvatskog kulturnog društva Napredak, predvodio je Euharistijsko slavlje u sjemenišnoj crkvi sv. Ćirila i Metoda koja se nalazi u sklopu zdanja Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u kojem je i održana spomenuta skupština.

Dosadašnji predsjednik Napretka mons. Franjo Topić, koji je na skupštini izabran za počasnog predsjednika, pozdravio je patrijarha Twala izražavajući radost što je, nakon više neuspješnih pokušaja, napokon ostvaren njegov pohod Crkvi u Bosni i Hercegovini i Napretku.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zahvalio je za dolazak i apostolskom nunciju mons. Lugiju Pazzutu ističući da je Sveta Stolica podupirala rad Napretka. Također je zahvalio i vojnom biskupu mons. Tomi Vukšiću i svećenicima koncelebrantima među kojima je bio i jedan od članova prve napretkove uprave vlč. Ivo Jezidžić.

Foto: KTA / Umirovljeni latinski patrijarh Twal predvodio Misno slavlje

Zahvalio je i svim napretkovcima i drugim okupljenim vjernicima kao i prigodnom zboru koji je animirao liturgijsko pjevanje.

''Kultura koja izlazi iz sebe i svojih vlastitih promišljanja kako bi zasukala rukave i pravila mostove između ,različitih obala' mogla bi biti nova suvremena teološko-kulturna paradigma. Religije se ne mogu povući u sebe kada je riječ o navještaju mira u suvremenom svijetu. Kao što reče jedan teolog: ,Nema mira među nacijama bez mira medu religijama''', kazao je patrijarh Twal te dodao da „veličina i povezanost Napretka prelaze granice BiH“.

''Jedino Bog zna koliko je kršćanskih mučenika u svijetu zbog ratova i progona. Jedino Bog zna kolike žene, djeca i očevi svakodnevno trpe progone, ponižavanja, strah, maltretiranja, nasilje nad svojim sinovima i kćerima pred njihovim očima koje ne mogu zaštititi. Čestitajući Napretku na postignutom radu, pozivam vas da imate veliko srce kao što je imao Gospodin i da molite za sve patnike svijeta. Završit ću riječima pape Franje koje je izrekao u novoj pravoslavnoj katedrali u Bukureštu, 30. svibnja pozivajući i hrabreći sve vjernike: nemojte biti u strahu i nemojte u otvorenosti drugom gledati opasnost; imajte hrabrosti oprostiti i koračati zajedno; imajte hrabrosti ne biti zadovoljni tihim životom; imajte smjelosti uvijek otvoreno i iskreno tražiti lice svoga brata. Siguran sam da sveti Ćiril i Metod mole za vas, za sve članove Napretka i za sve nas! Bog vas blagoslovio!“, kazao je na kraju patrijarh Twal.

Nakon Svete mise druženje Napretkovaca i prijatelja nastavljeno je u Napretkovu Domu na Trebeviću. (kta)

Kopirati