Trebinje

Mostarski muftija: Moramo biti jedni s drugima

Bajram namazu je prisustvovalo stotinu pedeset Bošnjaka iz tog grada, raseljenih Trebinjaca, koji su ovaj veliki mubarek željeli provesti u svom rodnom gradu. Bajram namaz predvodio je i bajramsku hutbu održao mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.
Kultura / Vjera | 15. 06. 2018. u 13:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centralna manifestacija klanjanja Bajram namaza za područje Mostarskog muftijstva održana je petak u džamiji Osman paše Resulbegovića u Trebinju. 

Bajram namazu je prisustvovalo stotinu pedeset Bošnjaka iz tog grada, raseljenih Trebinjaca, koji su ovaj veliki mubarek željeli provesti u svom rodnom gradu. Bajram namaz predvodio je i bajramsku hutbu održao mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović. 

Podsjetivši kako je ramazan bio prilika za duhovno jačanje svakog pojedinca on je kazao kako se naučene vrijednosti tijekom ovog mjeseca trebaju i dalje njegovati da bi "ljudski životi u posvemašnoj atmosferi nemira, straha, smutnje, nepovjerenja i zaokupljenosti beznačajnim stvarima, bili ispunjeni vrijednostima mira i spokoja, predanog i poštenog rada, reda, ustrajavanja i darivanja, te međusobne potpore i ohrabrivanja". 

Upozorio je vjernike da čuvaju osobno i kolektivno dostojanstvo i da budu spremni ponijeti sva iskušenja koja im se dogode, jer ona, kako je rekao, čeliče ljudski karakter i odlučnost. 

''Traženje krivice u drugima i bavljenje onim što niti je u obavezi, a niti u potrebi jednog čovjeka, samo mu oduzima energiju i snagu koju je bilo korisnije usmjeriti u vlastitu nadogradnju i poboljšanje samog sebe, svoje obitelji i svoga okruženja'',  istaknuo je muftija mostarski.

Objašnjavajući razloge zašto je centralna manifestacija klanjanja Bajram namaza za Mostarsko muftijstvo održana u Trebinju rekao je da je to "emanet vjere svih muslimana iz ovog kraja preuzet od svojih predaka". 

''Tu smo, zato što moramo biti jedni s drugima, jedni za druge, i što smo mi najpreči jedni drugima. Tu smo zato što moramo oživljavati ove naše prostore i unositi u njih duhovnost i život u cjelini, jer to neće nitko raditi umjesto nas, mi imamo poslanje za to i valja nam ga ispuniti '', dodao je. 

Na kraju je pozvao sve Bošnjake Trebinja da svojim prijedlozima, aktivizmom i učešćem u radu Islamske zajednice podrže trebinjske imame. 

Pred klanjanje Bajram namaza muftija Dedović je u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića promovirao novoimenovanog glavnog imama Medžlisa IZ-e Trebinje Sadik ef. Fazlagića u titulu hafiza Kur’ana časnog. 

Inače, Sadik ef. Fazlagić je cijeli Kur’an napamet pred komisijom Rijaseta za polaganje hifza proučio 30. travnja ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close