Blagdan Velike Gospe

U svečanoj procesiji u Sinju i vjernici iz BiH

Na ovogodišnjem svečanom ophodu u Sinju u povodu Velike Gospe osim vjernika iz Dalmacije sudjeluju i vjernici iz BiH.
Kultura / Vjera | 15. 08. 2018. u 11:21 Fena
Kopirati

Na blagdan Velike Gospe više desetaka tisuća vjernika sudjeluje u svečanoj procesiji koja je u srijedu prije podne krenula iz Gospina svetišta u Sinju, procesiju predvodi nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić koji će služiti i blagdansko misno slavlje u Gospinu svetišu. 

Na ovogodišnjem svečanom ophodu u Sinju u povodu Velike Gospe osim vjernika iz Dalmacije sudjeluju i vjernici iz BiH. 

Sinjski alkarski momci u tradicionalnim odorama nose zlatom i dragim kamenjem, te brojnim zavjetnim darovima okićenu staru Gospinu sliku s kojom se na četiri strane blagoslivlja Grad Sinj i Cetinska krajina. Tijekom procesije sinjskim ulicama u nošenju slike Sinjske gospe izmjenjivat će se alkari, vatrogasci, pripadnici MUP-a, pripadnici braniteljskih i veteranskih udruga iz Domovinkog rata te časne sestre.  

Među sudionicima procesije su i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) komodor Ivo Raffanelli i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, prenosi Hina. 

Kako su rekli u sinjskom samostanu, očekuje se da će tijekom cjelodnevnih blagdanskih svečanosti Velike gospe u Sinju biti više od 100 tisuća vjernika, a mise se služe od rane zore, do večeri. 

Mnogi od sudionika procesije u znak žrtve  hodaju bosi. 

 Ovogodišnje blagdanske svečanosti u Sinju održavaju se pod motom "Obitelj - izvor života i radosti". 

 

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati