Misa kraj Mostara

Biskupov grob: Sjećanje na pokolj u Đubranima

Na mjestu gdje će biti služena sveta misa, Turci su oko 1604. godine pobili oko 500 katolika.
Kultura / Vjera | 02. 05. 2019. u 09:50 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji župe Presvetoga Srca Isusovog Potoci i ove godine, 5. svibnja, u 11:00 sati, slavit će se sveta Misa u selu Đubrani kod Mostara koju će predvoditi don Ivica Boras, župnik župe svetog Mateja iz Mostara.

Postoji legenda o ovom znakovitom mjestu koja se prepričava po Raškoj  Gori i okolini. Nekad u tursko vrijeme, nakon više godina došao je  biskup u Đubrane podijeliti krizmu. Skupilo se puno svijeta iz svih  okolnih sela, krizmanika, roditelja, kumova i vjernika koji su došli na taj veliki vjernički događaj. Krizma je priređena tajno i bez znanja turskih vlasti. Turci su to nekako saznali i navalili ubijajući sve što su stigli. Ubili su biskupa, većinu krizmanika i puno drugih vjernika. 

Predaja navodi da je pobijeno ukupno oko 500 vjernika. To mjesto natopljeno krvlju tolikih mučenika bi za vjernike trebalo biti sveto mjesto, mjesto spomena i molitve. Spomena ne samo na mučenike koji  su tu ubijeni, nego i na tisuće i tisuće mučenika Hrvata katolika pobijenih za vjeru u vrijeme turskoga zuluma.

Foto: Bljesak.info / Ispred križa podignutog na grobu ubijenog Biskupa

Sada se na tom mjestu može vidjeti ogroman križ, isklesan iz jednoga  kamena, visok oko tri metra, a oko njega, u krugu od kojih stotinu metara  nalazi se mnoštvo grobova koji su još uvijek vidljivi. Sam pogled na veličinu križa i biskupova groba kazuje da je tu pokopan netko veoma  važan. Nažalost, križ je bez ikakvoga natpisa. Ispred križa je oštećeni dio velike nadgrobne ploče, na kojoj je uklesan mač s dva manja kruga.  Jedan od rugova s križićem podsjeća na hostiju pa neki tumače da se tu ne radi o maču nego o biskupovom štapu i hostiji.

Đubrani su malo selo na jugoistočnom dijelu raštegorske visoravni u  kojem danas živi samo desetak stanovnika. Do sela vodi dobro uređena,  strma, betonirana cesta kojom se osobnim autom može doći do Biskupova  groba. Samo zadnjih par stotina metara je makadam. Ovuda je vodio Put spasa u vrijeme Domovinskoga rata, što je bio jedini izlaz u slobodu za  Bjelopoljce koji su bili u ratnom okruženju. S vrha strane pruža se prelijep pogled na cijelu Bjelopoljsku dolinu i Mostarsku kotlinu. Uz  cestu se nalaze postaje Križnoga puta i tu već petnaestak godina, svake pete korizmene nedjelje, Župa Presvetog Srca Isusovog Potoci organizira Križni put na Đubrane.

''Župa Potoci je odlučila organizirati misno slavlje na Biskupovom grobu  svake prve subote u svibnju. Ideja je da to postane zavjetno hodočašće  za sve mostarske krizmanike. Stoga se i mi pridružujemo pozivu župnoga  ureda Potoci i pozivamo sve, prije svega ovogodišnje krizmanike, ali i i naše Tropletare i sav ostali vjerni puk da u subotu dođemo zajednički slaviti Gospodina, moleći za mir i milost osobnog svjedočenja vjere!'', navode organizatori.

 

Kopirati
Drag cursor here to close