''Kapitul na rogožinama''

U Širokom Brijegu održan kapitul Hercegovačke franjevačke provincije

Kapitul su započeli molitvom Srednjeg časa, s mislima na završno suđenje uznicima u Haagu, te prigodnim predavanjem mons. dr. Pere Sudara, a sve je završilo svetom misom
Kultura / Vjera | 30. 11. 2017. u 13:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na blagdan Svih svetih franjevačkog reda, 29. studenoga, članovi Hercegovačke franjevačke provincije okupili su se u Širokom Brijegu, kako to čine svake godine, da bi proslavili svoj ''kapitul na rogožinama''. I ovaj put okupila se gotovo sva Provincija.

Kapitul su započeli molitvom Srednjeg časa, s mislima na završno suđenje uznicima u Haagu, te prigodnim predavanjem mons. dr. Pere Sudara, pomoćnog biskupa vrhbosanskog. Govorio je na temu ''Djelovanje, uloga i svrha katoličkih škola danas''. Iznio je njihovu povijest na prostoru BiH te njihov današnji položaj. Posebno se osvrnuo na negdašnju Franjevačku klasičnu gimnaziju u Širokom Brijegu te potaknuo nazočne da se što prije ponovno posvete radu sa školskom djecom.

Uslijedila je sveta misa. Uz ovaj dan fratre veže odredba da taj dan slave misu za pokojnu braću. Stoga su i okupljena braća u Širokom Brijegu, u samostanskoj crkvi u kojoj su pokopana 24 fratra od njih 66 koji su ubijeni u Drugom svjetskom ratu i poraću, slavila misu za svu pokojnu braću. Naravno da su se ovom prilikom pomolili i za pokojnog generala Slobodana Praljka, o čijoj su smrti u međuvremenu saznali, kao i za sve hrvatske uznike i napaćenu hrvatsku domovinu.

Spomenimo da o pobijenim franjevcima sada posebnu brigu vodi Vicepostulatura postupka mučeništva ''Fra Leo Petrović i 65 subraće'' na čelu s fra Miljenkom Stojićem. U tu svrhu, između ostaloga, svake godine se 7. veljače u Širokom Brijegu obilježava kao obljetnica ubojstva svih franjevaca, jer ga je Uprava Provincije proglasila svojim središnjim žrtvoslovnim mjestom.

U sklopu obilježavanja redovno se raspisuje i nagradni natječaj na temu pobijenih franjevaca iz područja: književnosti, glazbe, likovnosti, povijesti, računalstva, fotografije i videa. Svi oni koji žele sudjelovati na već raspisanom natječaju svoje radove Vicepostulaturi trebaju poslati najkasnije do 15. prosinca. Radovi se ne vraćaju, priopćeno je iz Vicepostulature.

Kopirati
Drag cursor here to close