Plaćena nakana

U Širokom Brijegu služena misa za Antu Pavelića

Misa za pokojnog Antu Pavelića služena je u 7.00 sati.
Kultura / Vjera | 10. 04. 2018. u 09:38 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U crkvi Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu služena je misa za Antu Pavelića.

Ova informacija objavljena je na službenoj stranici Župe Uznesenja BDM i Franjevačkog samostana, gdje se, pored misa za ostale preminule, navodi i služenje mise za Antu Pavelića.

Kako je navedeno, misa za pokojnog Antu Pavelića služena je 10. travnja s početkom u 7.00 sati.

  / 

Podsjetimo, služenje misa za Antu Pavelića i Maksa Luburića podignulo je puno prašine u Hrvatskoj proteklih godina, a iz Crkve su tada rekli kako je za Crkvu svejedno za koga je misa „plaćena“, kako se to narodski kaže.

''To mogu biti i ustaše i partizani, Crkvi je svejedno. Bilo koji vjernik, hipotetski, može misnu intenciju (nakanu) dati za bilo koga, u ovom slučaju od Ante Pavelića i Maksa Luburića do Josipa Broza Tita i Draže Mihailovića. Svećenik je dužan, na početku mise, izreći tu nakanu i pročitati za koga se služi ta misa, baš kao što je tijekom mise dužan moliti za duše onih koje su mu preporučene.

Na taj način, prema crkvenoj praksi, misno slavlje nikako ne postaje slavljenje onoga čije je ime u misnoj intenciji, tj. u ovom konkretnom slučaju nije nikakvo veličanje ustaštva ili ustaških zločina, koje su počinili generali za koje je „plaćena“ misa'', rečeno je tada iz Crkve.

Kopirati
Drag cursor here to close