''Kršćani na putu dijaloga''

U Livnu održana prva Vjeronaučna olimpija na razini BiH

Na vjeronaučno natjecanje prijavilo se 16 osnovnih i dvije srednje škole s ukupno 90 učenika, a pratilo ih je 18 mentora.
Kultura / Vjera | 26. 04. 2018. u 15:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Vlada HBŽ / Zajednička fotografija sudionika

U srijedu, 25.travnja 2018. godine, u Osnovnoj školi ''Fra Lovro Karaula'' u Livnu održana je prva Vjeronaučna olimpijada na razini BiH.

Vjeronaučna olimpijada, kao sastavni dio vjeronauka u školi, teži cjelovitom odgoju i promicanju intelektulanog ,duhovnog, socijalnog, i osobnog razvoja učenika.

''Kršćani na putu dijaloga'' bila je tema vjeronaučnog natjecanja, a učenici su se na poseban način upoznali i sa sadržajem katoličke vjere kroz ponuđenu građu natjecanja, doživjeli su katoličku vjeru kroz razvoj vlastite duhovnosti, etičko – moralne svijesti i moralnih vrijednosti kako bi zastupali i svjedočili kulturno, etičko, moralno i odgovorno ponašanje i djelovanje, razvijali stav poštivanja drugoga kroz kvalitetnu međusobnu komunikaciju.

Na vjeronaučno natjecanje prijavilo se 16 osnovnih i dvije srednje škole s ukupno 90 učenika, a pratilo ih je 18 mentora. Nakon okupljanja u mimohodu su krenuli prema župnoj crkvi Svih svetih u Livnu na euharistijsko slavlje koje je predslavio predsjednik Vijeća za katehezu BK BiH mons. Ratko Perić, biskup mostarsko – duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko – mrkanjski.

Nakon euhartistijskog slavlja održano je i službeno svečano otvorenje kojem je nazočio i ministar Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i sporta, Petar Galić. U svom govoru poželio je dobrodošlicu i zahvalio nazočnima, a pogotovo onima koji su došli iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine.

Naglasio je kako ga je sama tema vjeronaučnog natjecanja ''Kršćani na putu dijaloga'' fascinirala. Riječ dijalog toliko je potreban našem narodu u Hercegbosanskoj županiji te se nada da će s ovim danom otići jasna poruka mira.

Prem kriterijima i ocjeni Povjerenstva prvo mjesto Vjeronaučne olimpijade u natjecanjima učenika osnovnih škola osvojila je prva OŠ Bugojno, drugo mjesto pripalo je OŠ Čitluk, dok je treće mjesto zauzela OŠ Sovići Grude.

Na Vjeronaučnoj olimpijadi srednjih škola najbolje znanje pokazali su učenici KŠC don Bosco gimnazija iz Žepča. Drugo mjesto pripalo je srednjoj školi Orašje, stoji na stranici Vlade HBŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close