12. kulturno-obrazovna manifestacija

U Konjicu počeli ''Dani Sejfullaha ef. Prohe''

Atipičnost u pristupu i konceptu ove večeri ogledala se u činjenici da je program osmišljen uz različite oblike izražavanja i govorenja o ljepoti življenja Isalma.
Kultura / Vjera | 08. 03. 2019. u 22:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Kulturno-umjetničkog udruženja 'Sejfullah' Konjic i partnerskih organizacija u Galeriji Narodnog univerziteta u Konjicu započela je 12. kulturno-obrazovna manifestacija 'Dani Sejfullaha ef. Prohe'.

Priređen je Prvi program manifestacije pod nazivom 'Kazivanje o miljeniku s.a.v.s.' u okviru kojeg je prof. Almir Hondo odgovarao na pitanja vezana za život posljednjeg Allahovog Poslanika, Muhammeda, a.s. Posebno mjesto u pitanjima moderatora programa Benjamina Mušinovića imale su teme o ljubavi i poštovanju prema Poslaniku s.a.v.s. važnosti znanja u kontekstu razvoja ličnosti i zdravog društva, odgoja, lijepog ponašanja, te aktualnim pitanjima iz oblasti borbe za dostojanstvo i ljudska prava, na koja je prof. Hondo dao veoma kvalitetne odgovore.

Foto: Vehid Šišić / 12. kulturno-obrazovna manifestacija Dani Sejfullaha ef. Prohe

Atipičnost u pristupu i konceptu ove večeri ogledala se u činjenici da je program osmišljen uz različite oblike izražavanja i govorenja o ljepoti življenja Isalma. Dinamičnost večeri data je učenjem Kur'ana i interpretacijom kasida zbora 'Sejfullah' Konjic, ugodnim razgovorom sa gostom predavačem, te doživljajem ljepote u očima i mislima konjičkog fotografa Samira Begića, koji je prisutnoj publici i gostima darovao svoju prvu samostalnu izložbu fotografija pod nazivom 'Znakovi za razumom obdarene', s jasnom namjerom da skrene pažnju na univerzalne poruke predstavljene kao legende uz svaku fotografiju.

Naime, svi radovi su opisani Kur'anskim ajetima i hadisima Poslanika a.s., što i jeste autorova glavna namjera da posmatrač primarno promišlja o sadržaju i iskaže divljenje srcem o onom što ugleda na fotografiji koja 'fascinira' njegove oči.

Foto: Vehid Šišić / 12. kulturno-obrazovna manifestacija Dani Sejfullaha ef. Prohe

Manifestaciju je svečano otvorio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Konjic Refik ef. Delić koji je u svom obraćanju naglasio tradicijski, kulturni i edukativni značaj, akcentirajući duhovnu dimenziju koju 'Dani Sejfullaha ef. Prohe', nose u kontinuitetu već dvanaest godina, te pozvao prisutne da isprate sve tematske programe do 16. travnja.

Već 15. ožujka od 18 sati u J.U. Srednjoj školi Konjic održat će se promocija knjige 'Godine borbe za slobodu, čast i dostojanstvo' autora mr. Ramiza Salkića. 18. ožujka u kino dvorani u Konjicu od 19:45 sati održat će se projekcija filma 'Canakkale yolun sonu/ Canakkale, kraj puta'.

Foto: Vehid Šišić / 12. kulturno-obrazovna manifestacija Dani Sejfullaha ef. Prohe

U kino dvorani na kamernoj sceni Narodnog univerziteta Konjic 25. ožujka od 20 sati održat će se koncert pod nazivom 'Soufi experience', a sudjelovat će Internacionalni soufi-flamenco sastav 'Nairuz' i zbor 'Sejfullah' Konjic. Istu večer bit će otvorena izložba 'Disanje drveta' autora Elvedine Alić i Samira Gije, te dodjela nagrade Sejfullaha ef. Prohe za doprinos bošnjačkoj kulturi i tradiciji za 2019. godinu.

Predavanje 'Žene - nositeljice pozitivnih promjena u društvu' održat će se 29. ožujka od 18:45 sati u Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta (NU) Konjic, a predavač će biti prof.dr. Zehra Alispahić. Isti večer u 20:15 sati u galeriji Narodnog univerziteta uslijedit će otvorenje izložbe kaligrafije i ebru-a 'Trag kalema', grupe autora: Edine Jugo, Salke Junuzovića i Elvedlne Cokoja Hebib.

Foto: Vehid Šišić / 12. kulturno-obrazovna manifestacija Dani Sejfullaha ef. Prohe

Program se nastavlja 9. travnja u Bosanskoj sobi (NU) gdje će o temi 'Abdullah Bošnjak - tajna jamačnog uvjerenja' govoriti akademik, prof.dr. Rešid Hafizović, prof.dr. Sedad Dizdarević, dr. Amina Moker i mr. Amar Imamović. Program počinje u 19:45 sati.

11. travnja od 19:45 sati u Bosanskoj sobi (NU) održat će se javna rasprava na temu 'Bosanska država u vidicima osporavanja i branjenja' uz promociju knjige autora Rusmira Mahmutćehajića 'O antibosanstvu: Muke života u tuđim predstavama'. Govorit će: Mile Babić, Matija Bošnjak, Nerin Dizdar, Rasim Gačanović, Senadin Lavić, Rusmir Mahmutćehajić, Desmond Maurer, Krsto Mijanović, Esad Zgodić i Asim Zubčević.

Foto: Vehid Šišić / 12. kulturno-obrazovna manifestacija Dani Sejfullaha ef. Prohe

'Dani Sejfullaha Prohe' bit će zatvoreni 16. travnja u galeriji Zavičajnog muzeja Konjic u 20 sati kada će uslijediti promocija knjige 'Mevludski šapat' autora Esada Bajića. Promotori će biti prof. Fejruz Abaza i prof. Safet Pozder. Ujedno će biti održano otvorenje izložbe 'Konjic - tragovi kulturno - povijesnog naslijeđa'.

Kopirati
Drag cursor here to close