Sv. Jeronim

U Grahovu započela Godina Božje Riječi

'Godina Božje Riječi' započela je danas, 30. rujna 2020. godine, na liturgijski spomendan sv. Jeronima i završit će na isti dan 2021. godine
Kultura / Vjera | 30. 09. 2020. u 17:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu 1600. obljetnice smrti velikog crkvenog naučitelja, prevoditelja i tumača Svetoga Pisma, sv. Jeronima, u srijedu je započela 'Godina Božje Riječi' koju su proglasili biskupi Biskupske konferencije BiH na svom 78. redovitom zasjedanju održanom 13. i 14. srpnja 2020. godine u Banjoj Luci.

'Godina Božje Riječi' započela je danas, 30. rujna 2020. godine, na liturgijski spomendan sv. Jeronima i završit će na isti dan 2021. godine, priopćila je Vlada HBŽ-a.

Za središnju proslavu otvaranja 'Godine Božje Riječi' biskupi Biskupske konferencije BiH odabrali su Bosansko Grahovo, budući da se prema jednoj od ozbiljnih znanstvenih teorija, rodno mjesto sv. Jeronima – Stridon, nalazilo na području današnjeg Grahovskog polja.

Proslava je započela prigodnim programom 10 sati koji je upriličen u prostorijama Hrvatskoga kulturno-obrazovnog centra 'Juraj Gospodnetić' u selu Korita, gdje je upravitelj župe Bosansko Grahovo, don Damir Klečina, pozdravio sve prisutne i poželio im srdačnu dobrodošlicu. U ime Udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine „Don Juraj Gospodnetić“, nazočnima se također obratio i predsjednik ove Udruge, Krešimir Saric, koji je govorio o simboličkom značenju sela Korita za općinu Bosansko Grahovo.

Foto: KTA / Spomendan sv. Jeronima u Grahovu

Sarić je naglasio kako je u ovom selu posvećena kapela u čast sv. Jeronima, a nedavno su u župnoj crkvi u Bosanskom Grahovu postavljeni i vitraji akademskog slikara na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, Svetislava Cvetkovića, od kojih jedan prikazuje lik ovoga sveca. Na kraju programa stručno predavanje o sv. Jeronimu održao je profesor patrologije i kršćanskog nauka na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu prof. dr. Josip Knežević.

Svečano Euharistijsko slavlje u dvorištu župne crkve Sv. Ilije Proroka u selu Obljaj predvodio je predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, nadbiskup metropolit vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s drugim biskupima i svećenicima.

Obraćajući se okupljenim vjernicima u svojoj je propovijedi kardinal Puljić, među ostalim, naglasio i jasnu poruku Biskupske konferencije BiH za “Godinu Božje Riječi” – da je 1600. obljetnica smrti sv. Jeronima, koji je 420. godine umro u Betlehemu, neposredan povod da Crkva, po uzoru na Sv. Jeronima, u svom dušobrižništvu kroz narednu godinu s još većim marom i pobožnošću širi, čita i razmatra Božju poruku sadržanu u Svetom Pismu.

Foto: KTA / Spomendan sv. Jeronima u Grahovu

Nakon Svete mise snimljena je milenijska fotografija svih nazočnih biskupa, svećenika i vjernika s likom Sv. Jeronima, poznatog hrvatskog fotografa Šime Strikomana.

Otvorenju „Godine Božje Riječi“ i proslavi 1600. obljetnice smrti sv. Jeronima u Bosanskom Grahovu nazočili su predsjednik i ministri u Vladi HBŽ.

Organizatori proslave su župa Sv. Ilije proroka Bosansko Grahovo i Udruga za očuvanje kulturne i povijesne baštine „Don Juraj Gospodnetić“ Bosansko Grahovo, priopćeno je iz Vlade HBŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close