Riječ Božja

U doba koronavirusa i Bog je prešao na internet

Svete mise prenose se putem streaminga na Instagramu, molitve objavljuju video linkom, a mudri tekstovi dijele putem pametnih telefona kako bi se pružilo duhovnu pomoć stotinama tisuća vjernika
Kultura / Vjera | 22. 03. 2020. u 08:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok se zbog novog koronavirusa zatvaraju crkve, sinagoge i džamije širom svijeta, vjerski vođe prebacile su svoje aktivnosti na internet u želji da Božja riječ dopre do milijuna vjernika koji su zbog pandemije u izolaciji.

Svete mise prenose se putem streaminga na Instagramu, molitve objavljuju video linkom, a mudri tekstovi dijele putem pametnih telefona kako bi se pružilo duhovnu pomoć stotinama tisuća vjernika kojima više nije dopušten pristup u mjesta bogoštovlja.

"Ako vam nisam fizički blizu, to ne znači da vam ne mogu biti emocionalno", rekao je Miles McPherson, pastor crkve Rock Church u San Diegu u Kaliforniji, koji je u nedjelju prešao na video streaming.

"Bolje je kada ste s nekim u prostoriji… ali putem interneta može se biti više s ljudima, jer smo s njima u njihovim džepovima", rekao je, držeći mobitel tijekom intervjua putem videopoziva.

U Italiji, koja ima veliku i praktičnu katoličku populaciju, svećenici su pribjegli tehnologiji kako bi pružili potporu najteže pogođenim zajednicama.

Kada se 23. veljače doznalo da će se otkazati sve mise u Milanu i okolici, svećenik Fabio Zanin dosjetio se kako ostati u kontaktu sa svojom pastvom. Oboružan mobitelom i uz pomoć mladih župljana, otvorio je profil na Instagramu i počeo video streamingom prenositi svakodnevne aktivnosti kojima vjernici više nisu imali fizički pristup.

"Mislili smo da će potrajati svega par dana", rekao je Zanin, katolički svećenik iz Cusana Milanina, gradića sjeverno od talijanske financijske prijestolnice.

"U međuvremenu, cijeli svijet se okrenuo naglavce", rekao je 28-godišnji svećenik u telefonskom razgovoru za Reuters. Zanin je čak zatražio od župljana da pošalju fotografije kako prate mise putem interneta, kazavši da ljudima treba ljudski kontakt.

Jako zarazna respiratorna bolest koja se pojavila u Kini potkraj prošle godine primorala je vlade na svim kontinentima da uvedu drakonske mjere i zabrane veća javna okupljanja. Pogođeni su sport, trgovina, turizam i vjerske aktivnosti.

Od Japana sve do Sjedinjenih Država, mnoge vjerske skupine otkazale su svoje vjerske aktivnosti i preselile ih na internet, isprobavajući nove načine kako ostati u bliskom kontaktu sa svojim zajednicama.

Sveta voda i toaletni papir

Crkve su kroz povijest bila utočišta u kriznim vremenima i njihova zatvaranja šokirala su vjernike.

Papin vikar za Rimsku biskupiju prošli je tjedan naložio zatvaranje crkvi u Rimu, da bi samo dan poslije od toga odustao nakon pritužbi nekih katolika i Papina upozorenja protiv "drastičnih mjera".

Osim prenošenja svetih misa putem interneta, neki su se dosjetili originalnih inicijativa za podizanje raspoloženja među ljudima u izolaciji.

Jehovini svjedoci prekinuli su svoj običaj obilaženja vrata i postavljanja štandova kod prometnih križanja, ali njihovi sljedbenici i dalje se sastaju u malim skupinama u zemljama u kojima je to dopušteno, rekao je njihov glasnogovornik.

"Bilo da vam treba još toaletnog papira, da vam se donese nešto hrane ili da s nekim porazgovarate o svojim strahovima, dopustite da si međusobno pomažemo u tjednima koji dolaze", napisala je u obavijesti na internetu Elana Dellal, rabin Liberalne židovske sinagoge.

Vrijeme u izolaciji

Američki budistički časopis Tricycle objavio je na internetu meditacije za pomoć protiv anksioznosti, dok je episkopalna crkva sv. Jakova u Newport Beachu u Kaliforniji pozvala župljane da pametno iskoriste vrijeme u izolaciji čitajući i gledajući preporučene dokumentarce.

U Tbilisiju u Gruziji, Pravoslavna Crkva, kritizirana što i dalje vjernicima jednom zajedničkom žlicom dijeli blagoslovljeni kruh natopljen u vinu, organizirala je blagoslivljanje gradskih ulica ne bi li se otjeralo virus.

Svećenici su se u utorak provozali gradskim ulicama u kamionetima, držeći u rukama ikone i blagoslivljajući građane i ulice blagoslovljenom vodom.

"To će biti još jedno dobro djelo Crkve kako bi se sačuvao mir i smirilo ljude", rekao je vjernik Kote Svanadze, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close