Proslava sv. Florijana

U Bos. Grahovu sv. Florijan okupio vatrogasce iz HBŽ i RH

Organizatori ove proslave bili su Dobrovoljno vatrogasno društvo Korita i Župa sv. Ilije proroka Bos. Grahovo.
Kultura / Vjera | 07. 05. 2018. u 07:53 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosanskom Grahovu je u nedjelju 6. svibnja održana vanjska proslava sv. Florijana mučenika kojeg vatrogasci zapadne civilizacije časte kao svoga zaštitnika.

Organizatori ove proslave bili su Dobrovoljno vatrogasno društvo Korita i Župa sv. Ilije proroka Bos. Grahovo.

U župnoj crkvi u Obljaju slavljena je sv. misa koju je predvodio domaći drvarsko-grahovski župnik don Davor Klečina a na kojoj se okupilo 50-ak vatrogasaca i ostalih vjernika. Osim domaćina iz DVD Korita, na proslavu su pristigli i predstavnici vatrogasaca iz JVP Tomislavgrad, DVD „Sv. Ana“ Lištani, djelatnici Šumarije Grahovo, kao i gosti iz susjedne Hrvatske, iz DVD Žrnovnica te pojedinci iz Šibenika i Splita. Proslavi je nazočio i generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Drago Matijević.

 Nakon sv. mise župnik je izmolio pobožnost sv. Florijanu te blagoslovio sve nazočne vatrogasce i vatrogasna vozila koja se odnedavno nalaze u voznom parku DVD Korita.

Potom su vatrogasna vozila napravila počasni krug ulicama Bos. Grahova uz zvuke sirena s upaljenim rotacijskim svjetlima.

 Druženje vatrogasaca nastavljeno je u crkvenom dvorištu gdje su svi imali prilike međusobno se upoznati  i razmijeniti dragocjena iskustva, a u ime domaćina, predsjednik DVD Korita Ivica Ivanović uručio je zahvalnicu dipl. ing. zaštite od požara i uposleniku Hrvatskih autocesta Ivanu Marelji iz Splita koji je bio glavni inicijator da se u Bos. Grahovu osnuje DVD.

 Želja svih okupljenih je da i ubuduće sv. Florijan okuplja vatrogasce s područja HBŽ na zajedničkim proslavama, a mi im želimo da ovo ljeto bude što više druženja a što manje požara i intervencija, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close