Bengalke i 'Za dom spremni'

VIDEO | U Splitu misa usprkos zabrani, napadnuta novinarka

Božinović je oštro osudio napad na novinarku koja je snimala misu, napomenuvši da je policija je zbog napada uhitila dvojicu muškaraca.
Kultura / Vjera | 12. 04. 2020. u 20:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa mladića iz Splita danas se okupila ispred crkve u kojoj su jutros napadnute novinarke. Iskazali su svoju podršku kontroverznom svećeniku don Josipu Delašu uz poruke "Novinari crvi" i "Za dom spremni", javlja Dalmatinski portal.

Zapjevali su "Zovi, samo zovi" i pritom upalili bengalku, a na snimci se vidi da je s njima bio i spomenuti svećenik.

Podsjetimo, unatoč zabrani svih većih okupljanja, danas je u toj crkvi održana misa, a dvije novinarke su napadnute jer su radile svoj posao.

Podsjetimo, don Josip danima je najavljivao da će održati misu za Uskrs, a pozornost javnosti privukao je kad je prošlog tjedna urlao na policajce koji su došli na intervenciju zbog održavanja mise te se danas i nadbiskupija ogradila od njegovih izjava i ponašanja.

Najveći dio građana se na Uskrs, po riječima voditelja Stožera Davora Božinovića, ponašao sukladno epidemiološkim mjerama iako je bilo pojedinačnih incidenata, poput onog u splitskom predgrađu Sirobuji, gdje se unatoč naputcima Nadbiskupije i Stožera na misi okupilo 20-ak građana.

Božinović je oštro osudio napad na novinarku koja je snimala misu, napomenuvši da je policija je zbog napada uhitila dvojicu muškaraca.

Božinović je rekao da se u slučaju tog napada ''ide u dva smjera'', s obzirom da su u toj splitskoj crkvi također kršene epidemiološke mjere, o čemu su izviještene nadležne službe i Nadbiskupija.

Portali navode da je novinarka grubo odgurnuta, oduzet joj je i mobitel kojim je uživo prenosila okupljanje, a crkvenim vratima joj je prikliještena ruka.

"Očekujem da se ovako nešto neće ponoviti", poručio je Božinović dodavši kako policija nije imala dojava da će se u 10 sati organizirati misa ta tom mjestu.

Splitsko-makarska nadbiskupija ogradila se od ponašanja, izjava i stavova svećenika don Josipa Delaša, koji je jutros usprkos zabrani zbog epidemije održao uskrsnu misu u župnoj crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića na Sirobuji tijekom koje se dogodio napad na novinare.

Božinović je ponovio da su upute epidemiologa na najveći kršćanski blagdan više nego jasne. Obitelji se danas nisu mogle okupiti u crkvi i oko obiteljskog stola, no mogu se okupiti u srcima i mislima.

Istaknuo je da su policija i sve operativne snage Civilne zaštite na Uskrs izašle na teren, građani većinom poštuju propisane mjere i danas je manje ljudi vani i na javnim mjestima.

"Najveći dio građana se ponaša sukladno propisanim mjerama. Pojedinačnih incidenata ima, no to nije brojka koja zabrinjava", rekao je Božinović.

Kopirati
Drag cursor here to close