Kod rijeke Jordan

Tri samostana na mjestu Isusova krštenja razminirana nakon 50 godina

Britanska organizacija Halo Foundation surađivala je od proljeća s izraelskim ministrom obrane u razminiranju prostora oko Qasr al-Yahuda.
Kultura / Vjera | 10. 12. 2018. u 08:09 R.I. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tri samostana na lokaciji za koju se smatra kako je mjesto Isusova krštenja kod rijeke Jordan razminirana su te im se može ponovo pristupiti nakon 50 godina, javila je u nedjelju agencija dpa.

Britanska organizacija Halo Foundation surađivala je od proljeća s izraelskim ministrom obrane u razminiranju prostora oko Qasr al-Yahuda.

"Razminiravanje na mjestu krštenja - prostoru koji je važan za mnoge - jedinstven je i predivan posao", rekao je Marcel Aviv, šef izraelske agencije za razminiravanje.

Mjesto za koje se smatra kako je ondje prije 2 000 godina kršten Isus Krist, nalazi se na Zapadnoj obali blizu granice s Jordanom.Tijekom Šestodnevnog rata, u kojem su se sukobili Izrael s jedne, te Egipat, Jordan, Sirija i Irak s druge strane, izraelska je strana postavila mine kako bi se zaštitila od napada iz susjednog Jordana.

Prema izraelskom ministarstvu obrane preko 3 000 mina i drugih ostataka rata, poput minobacačkih granata, bilo je zatrpano na toj lokaciji. Tim izraelskih, palestinskih i gruzijskih pirotehničara počelo je s radovima u ožujku.

Zasad su od mina oslobođeni etiopski, franjevački te samostan grčke pravoslavne crkve. Na lokaciji se nalazi ukupno sedam samostana.

Kršćani Qasr al-Yashud smatraju trećim najsvetijim mjestom na svijetu, nakon Bazilike Rođenja Isusova u Betlehemu i Bazilike Svetog groba u Jeruzalemu.

Lokacija je od velike važnosti i za židovstvo. Vjeruje se kako su narodi Izraela upravo na tom mjestu prešli Jordan na svome putu u Kanaan, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close