Sulejmanija

Travnička ljepotica Šarena džamija otvara vrata za vjernike

Projekt restauracije travničke ljepotice počeo je 2017. godine, a u završnoj su fazi i pripreme za subotnje svečano otvorenje
Kultura / Vjera | 13. 04. 2019. u 10:54 Anadolija
Kopirati

Šarena džamija ili Sulejmanija danas će biti otvorena za vjerske obrede nakon što je završen projekt njene restauracije koji je financirala Direkcija vakufa Republike Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Projekt restauracije travničke ljepotice počeo je 2017. godine, a svečanom otvorenju je planirano da, između ostalih, prisustvuje i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, čelnik Direkcije vakufa Turske Adnan Ertem, direktor Vakufske direkcije BiH Senaid Zajimović i veleposlanik Republike Turske u BiH Haldun Koc.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šarena džamija slovi za jedan od najvažnijih simbola "vezirskog grada", a karakteristična je po šarenim ukrasima i ornamentima na zidovima, kao i po tome što je jedina džamija u BiH s munarom koja se izdiže s lijeve strane objekta.

Zahtjevnim projektom restauracije Šarena džamija je dobila osvježeni izgled i ponovo je zasjala u punom sjaju.

Šarenu džamiju u Travniku prvi je izgradio u drugoj polovini 16. stoljeća Gazi-aga. Vezir Ćamil Ahmed-aga je 1757. godine na njenom mjestu izgradio znatno veću džamiju koju je lokalno stanovništvo nazvalo Ćamilijom. Ona je izgorjela u požaru 1815., a na njenom mjestu je novu džamiju podigao bosanski vezir Sulejman-paša Skopljak.

Nazvana je Šarena zbog neobičnih likovnih dekoracija na unutrašnjim i vanjskim zidovima. U prizemlju džamije se nalazi bezistan. Sulejmanija predstavlja jedinstven primjer u osmanlijskoj arhitekturi gdje se ista građevina koristi u sakralne i svjetovne svrhe.

Sulejmaniju je neobjašnjivo zaobišao katastrofalni požar 1903. godine. Objekt je pretrpio i nekoliko oštećenja u Drugom svjetskom ratu, nakon čega je izvršena temeljita restauracija.

Kopirati