U Rimu

Topić na predstavljanju '10. Izvješća o socijalnom nauku Crkve u svijetu'

Topić je rekao da dolazi iz povijesnog, kulturnog i društvenog miljea, u kojemu vjernici islamske vjere predstavljaju relativnu većinu bh. društva, stoga je potreba za dijalogom vrlo važna.
Kultura / Vjera | 27. 03. 2019. u 17:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Napredak / Topić na predstavljanju 

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak (HKD) prof. dr. Franjo Topić u utorak je sudjelovao u predstavljanju "10. Izvješća o socijalnom nauku Crkve u svijetu pod nazivom: Islam: politički problem“, koje je održano u Rimu.

Organizatori događaja bili su Kršćanski radnički pokret i Međunarodni opservatorij kardinala Van Thuana, a predstavljanje, koje je tematiziralo društvene i političke aspekte islama, upriličeno je u prostorijama Vatikanskog Radija.

Predsjednik Pokreta kršćanskih radnika Carlo Costalli, ukazao je na važnost ovakvih događaja koji promišljaju jednu suvremenu temu od velike društvene važnosti.

''Tema Islama kao političkog problema izazovna je te vrlo aktualna, a a najveća globalna tema upravo je odnos između Islama i Zapada, pri čemu se Zapad često koristi kao sinonim za označavanje kršćanskih zemalja'', rekao je Topić.

Članovi Međunarodnog opservatorija kardinala Van Thuana dobro su razumjeli važnost ove teme, posebice za Europu, istaknuo je prof. Topić, te naveo da nekoliko autora Izvješća upravo napominju kako Europa odbija upoznati Islam, osobito u ispravnom doktrinarnom smislu.

Topić je istaknuo kako kršćani i muslimani čine gotovo polovinu svjetske populacije, a s obzirom da dolazi iz povijesnog, kulturnog i društvenog miljea, u kojemu vjernici islamske vjere predstavljaju relativnu većinu bh. društva, stoga je potreba za dijalogom vrlo važna.

Podsjetio kako je dio svoje akademske karijere posvetio proučavanju Islama te predavanjima o tome pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Također je naveo da je putem HKD Napretka i osobno bio u prilici voditi teoretski i praktični dijalog sa svim vjerskim denominacijama prisutnim u Bosni i Hercegovini, ne samo muslimanima već i pravoslavnima i židovima.

''Navedene pozitivne prakse u suprotnosti su s instrumentaliziranjem religije, primjerice korištenje religije kao pogonskog goriva za ratne radnje'', kazao je pored ostalog Topić.

Podsjetio je da je papa Franjo bio u februaru ove godine na Međunarodnoj konferenciji o ljudskom bratstvu, koju je u Abu Dhabiju organiziralo Vijeće starijih muslimana, koje okuplja više od šest stotina članova različitih vjerskih zajednica, te da je tada potpisan dokument o ljudskom bratstvu, za svjetski mir i suživot, priopćeno je iz HKD Napredak.

Kopirati
Drag cursor here to close