Blagdan

Tomislavgrad: Tjelovo obilježeno procesijom

Kultura / Vjera | 11. 06. 2020. u 15:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Procesija u Tomislavgradu

Svetom misom u župnoj crkvi sv. Mihovila Arkanđela u Tomislavgradu i procesijom kroz grad u četvrtak je obilježen blagdan Tijelova.

Nakon završetka misnog slavlja mnogobrojni građani tomislavgradske općine predvođeni svećenicima, ministrantima i članovima Župnog zbora, sudjelovali su u procesiji sa Presvetim sakramentom ulicama Tomislavgrada koji je nosio duvanjski župnik fra Slaven Brekalo.

Tijelovo je zapovjedna svetkovina i neradni dan u Hercegbosanskoj županiji (HBŽ), a za katoličku Crkvu ova svetkovina, kao jedan od značajnijih blagdana u liturgijskoj godini, se slavi u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak. Radi se zapravo o sjećanju na posljednju večeru na Veliki četvrtak koju je dan uoči svoje muke i smrti Isus održao sa svojim učenicima.

Na Tijelovo se slavi Isusova stvarna prisutnost u sakramentu euharistije i šalje poruka da Crkva živi od euharistije jer je Isus, koji je nekoć hodao zemljom, sada prisutan u sakramentalnim prilikama i to tijelom, krvlju, dušom i božanstvom.

Kopirati
Drag cursor here to close