Bleiburg

Tomašević: Ova misa nije poziv da se društvo dijeli

Naveo je kako je stvoreno ozračje od strane onih koji bi se trebali boriti u društvu, na najvišim razinama za slobodu vjere, ''a sloboda jeste da Crkva kao i svake druga zajednica može moliti za svoje pokojne''.
Kultura / Vjera | 14. 05. 2020. u 20:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mi ne vidimo nikakvog razloga zato što crkva nikada nije bila opasnost, posebno kardinal Puljić kao čovjek koji je nositelj mira'', kazao je monsinjor Ivo Tomašević, generalni tajnik Biskupske konferencije BiH.

''Oni koji se pozivaju na papu Ivana Pavla II, on je htio doći ovdje u opkoljeno Sarajevo, on je promaknuo kardinala Piuljića kao prvo kardinala u BiH. On je došao 1997. godine ovdje, u Banja Luku 2003. godine. On je bio čovjek koji je zagovarao mir i na tom tragu je djelovao i kardinal Vinko Puljić koji se jednostavno teško može načuditi ovoj situaciji. Nismo ni na koji način očekivali ni ti smo imali neku nakanu. Mislili smo slaviti misu kao i svaku drugu misu. Očito u nekim krugovima, iz njima poznatih razloga, je počelo da se stvara takvo ozračje koje ja ovdje od ljudi u Sarajevu ne osjetim, ali ozračje nije dobro jer je stvoreno ovo o čemu mi sada razgovaramo'', kazao je monsinjor Ivo Tomašević.

Naveo je kako je stvoreno ozračje od strane onih koji bi se trebali boriti u društvu, na najvišim razinama za slobodu vjere, ''a sloboda jeste da Crkva kao i svake druga zajednica može moliti za svoje pokojne''.

''To nitko ne bi trebao politizirati. Ili voditi u neke druge vode i biskupi Biskupske konferencije su to ranije rekli i ne znam zašto ovaj put nije jasno'', kazao je.

Kazao je kako ne vidi razlog zašto bi nekome smetala misa jer molitva crkve nije stajanje iza ničijih dijela, odnosno da crkva nije sudac.

''Te osobe su sada pokojne, ne ulazeći u procjene o njima jer je to Božje djelo. Mislim da se mise ne bi trebao nitko bojati osim onih koji se boje istine. Ovdje mi trebamo graditi društvo, ne društvo koje će nas vratiti u neko vrijeme kada je postojala samo jedna stranka, jednoumlje. Gdje se nije moglo reći drugo i drugačije. Pravimo društvo koje će biti demokratsko, koje će nas usmjeriti prema europskim vrijednostima i u tom duhu bih volio da je i više u medijima govora i o rezolucijama koje su spominjane, i onome što EU želi i na što nas upućuje. Da čujemo jedni druge, da iznesemo argumente. Svako da radi svoj posao. Politika svoj, vjerske zajednice svoj. Uvijek u duhu težnje za istinom i pravdom koja ovdje nikada neće biti savršena. Kada govorimo o sudovima, ljudski sudovi su ovdje na Zemlji i oni sude ovdje. Kada čovjek premine dolazi pred Božji sud i samo Bog tada može procijeniti njegova djela. U tom duhu ova molitva u Katedrali nije izazov, nije provociranje, nije poziv da se društvo dijeli. Ovo je poziv da se molimo za svoje pokojne. Nastojimo težiti za istinom i jednakim mjerilima prići svakom događaju. Ne može se jedan zločin pravdati drugim'', rekao je za BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close