Papa

Tko je bio sv. Silvestar po kojem zovemo Silvestrovo?

Dana 31. prosinca slavi se Silvestrovo u spomen na smrt svetog Sivestra, koji je bio papa u prijelomnom razdoblju povijesti kršćanstva
Kultura / Vjera | 31. 12. 2019. u 09:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bilo je to doba rimskog cara Konstantina, kad je Crkva konačno prestala biti proganjana od državnih vlasti.

Dana 31. prosinca slavi se Silvestrovo u spomen na smrt svetog Sivestra, koji je bio papa u prijelomnom razdoblju povijesti kršćanstva, neposredno nakon što je car Konstantin Milanskim ediktom dopustio kršćansko bogoslužje na prostoru Rimskog Carstva. U to je vrijeme, dakle, Crkva od proganjane postala legalna, od cara podržavana institucija.

Vrlo je malo sigurnih informacija o papi Silvestru, no postoje mnoge legende. Prema srednjovjekovnim predajama sv. Silvestar je izliječio cara Konstantina od gube krsnom vodom.

U ime zahvalnosti za izliječenje car je poput sluge hodao pred jašućim sv. Silvestrom, vodeći njegovog konja za uzde. Po nekim legendama čak je ponudio carsku krunu sv. Silvestru, no ovaj je to odbio vrativši krunu Konstantinu. Car se zatim preselio u Konstantinopol, ostavivši papi Rim.

Poruka te legende je da je papinska vlasti iznad državne, jer car duguje krunu papi, koji mu ju je svojevoljno vratio, prenosi portal povijest.hr.

 

Kopirati
Drag cursor here to close