Žrtva partizana

Tko je bio Petar Perica, autor pjesme "Zdravo djevo, kraljice Hrvata"?

Potomak je brojne makarske obitelji Kačića. Iste one iz koje korijenje vuče i jedan od stupova hrvatskog pučkog pjesništva Andrija Kačić Miošić. Odmalena je u Petru Perici tinjala pjesnička crta.
Kultura / Vjera | 27. 06. 2021. u 15:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Petar perica (Makarska,  27. lipnja 1881. -  Otočić Daksa, Dubrovnik, 25. listopada 1944.)

Pjesmu "Zdravo djevo, kraljice Hrvata" znaju kako oni koji redovito idu na misu, tako i oni koji u crkvu tek s vremena na vrijeme navrate. Ali i oni koji je u širokom luku zaobilaze.

Međutim, za Petra Pericu, dalmatinskog isusovca koji je skladao ovu popularnu ckvenu himnu, ne zna puno ljudi. On je i autor "Do nebesa neka se ori", još jednog velikog glazbenog hita koji živi već više od 120 godina, i koji se i danas sa priličnim žarom izvodi na misnim slavljima diljem Hrvatske.

Rođen je na današnji dan prije 140 godina, 27. lipnja 1881. u Kotinštini kraj Makarske, u obitelji Stipe i Antice Kate Perice, kao jedno od njihovo šestero djece.

Potomak je brojne makarske obitelji Kačića. Iste one iz koje korijenje vuče i jedan od stupova hrvatskog pučkog pjesništva Andrija Kačić Miošić. Odmalena je u Petru Perici tinjala pjesnička crta.

Osnovnu školu pohađao je u Makarskoj. Školovanje je nastavio 1895. godine u isusovačkoj gimnaziji Travniku kao sjemeništarac splitsko-makarske biskupije. Kao sjemeništarac se u Vatikanu susreo sa papom Leonom XIII. Školovao se i u Beču, Bratislavi i Innsbrucku.

Odgojitelji su ga cijenili zbog čednoga vladanja i marljivosti, pa je 25. ožujka 1895. svečano primljen u Marijinu kongregaciju.

Tom prilikom dobio je diplomu na kojoj je, uz predsjednika kongregacije, potpisan i Petar Barbarić kao uzoran đak i sjemeništarac. Smrt Petra Barbarića snažno se je dojmila Perice te je on do pred kraj Drugoga svjetskoga rata nosio sa sobom pramen Barbarićeve kose kao relikviju.

Studij teologije završio je u Innsbrucku. Mladu je misu 1914. služio u rodnoj Kotišini.

U svoje je doba bio poznat po propovjedima u splitskoj katedrali, po radu sa sjemeništarcima u Šibeniku i po angažmanu duhovnika Križarskog bratstva u Dubrovniku.

Video: U Sarajevu 70.000 ljudi pjeva 

I danas je nejasno što ga je točno koštalo života: djelovanje u križarskoj udruzi katoličke mladeži ili autorstvo kultne vjerske pjesme. Ili optužba da je objema svojim angažmanima, i crkvenim i glazbenim, 'kvario mladež'.

Kada su partizani u listopadu 1944. ušli u Dubrovnik, među uhapšenima se našao i popularni padre Petar. Zajedno sa 53 istaknuta Dubrovčanina likvidiran je na otočiću Daksi. Bez suda i realne krivnje.

Skinuli su ga do gola, pretukli i bacili u jamu. Ubijen je 25. listopada metkom u potiljak.

Nakon njihova pogubljenja članovi komunističke partije 26. listopada objavili su imena pogubljenih te su napisali da je vojni sud izvršio proces nad okrivljenima i da su svi zbog zajedničke krivnje osuđeni na smrt.

Posmrtni ostaci Petra Perice identificirani su 65 godina nakon njegovog ubojstva, prema uzorcima krvi članova njegove obitelji iz Australije, obavljene 2009. godine. I sahranjeni na dubrovačkom groblju Boninovo.

Biskup Mate Uzinić predložio ga je za blaženika. O njegovom životu i djelu isusovac dr. Roko Prkačin objavio je knjigu "O. Petar Perica. Pjesnik i mučenik".

"Zdravo djevo" i "Do nebesa" i danas su među najizvođenijim crkvenim pjesmama.

Video: Do Nebesa Nek' se Ori ~ Klapa Bonaca
Kopirati
Drag cursor here to close