Blagdan svetog Ivana

Tisuće vjernika u Podmilačju

Kultura / Vjera | 23. 06. 2017. u 09:24 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu obilježavanja blagdana svetog Ivana Krstitelja, tisuće vjernika boravi u Podmilačju kod Jajca, jednom od najstarijih hodočasničkih i zavjetničkih mjesta u BiH.

Mnogi od njih su se zavjetovali pješačenjem po stotinu kilometara kako bi došli u Podmilačje, gdje će danas, pred sutrašnju središnju svetkovinu, biti služena misa za bolesnike, a uslijedit će put križa uz brdo Grabež, te molitveno-meditativni program uz blagoslov ivanjske vatre.

Tridesetogodišnji Miroslav Radman iz Novog Travnik već pet godina pješači do svetišta Sv. Ivana Krstitelja, za kojega se veže predaja o iscjeliteljskim moćima, pa je i Podmilačje još krajem prošloga stoljeća od nekih pisaca dobio epitet "bosanskoga Lourdesa".

''Svake godine dolazim u Podmilačje s desetak prijatelja. Najviše da zahvalim Bogu na zdravlju mene i mojih najbližih i da se pomolim za buduće vrijeme. To je mala žrtva koju ja mogu napraviti'', kazao je Radman za Fenu.

Hodočasnike iz Lašvanske doline put do Podmilačja vodi preko Vlašića, a mještani okolnih sela, kao što je naselje Dobretići, su im i ove godine nudili okrepu i prenoćište na putu prema svetištu.

Ni Velimir Jurišić iz Travnika u proteklih 12 godina nije propustio nijedno hodočašće u Podmilačje.

''Ovdje dolazim zajedno s obitelji, a neki od njih zbog hodočašća svake godine dolaze iz Trogira. U grupi nas bude između 15 i 20 i dolazimo jer osjećamo ispunjenost zbog zavjeta sv. Ivi, te samog puta ispunjenog molitvom. Smatram da svi koji dolaze u Podmilačje ne bi toliko trebali moliti za ozdravljenja, nego zahvaljivati. Mnogi nisu svjesni koliko su sretni u životu i uvijek traže nešto više'', kaže on.

Župnik župe Podmilačje, fra Filip Karadža ističe da, tijekom blagdana sv. Ivana Kristelja, 23. i 24. lipnja, svetište posjeti između 60.000 i 70.000 hodočasnika.

''Sveti Ivan Krstitelj moćan je zagovornik kod Boga, jer medicina nas liječi ali Bog ozdravlja. On je pripravio put dolasku Isusa Krista, odlikovao se pokorničkim životom i jakom propovjedničkom dimenzijom, pozivajući sve ljude na pokoru i obraćenje. To je i univerzalna poruka pogotovo u današnjem svijetu gdje su moralne vrednote poljuljane. Sv. Ivan nas uči poniznosti i da ne stavljamo sebe u centar pažnje, nego da služimo svima, a time se obogaćujemo i dobivamo na vrijednosti i snazi. To nam pokazuje i papa Franjo koji, iako toliko moćan, sve nas posramljuje svojom jednostavnošću. U konačnici to bi mogla biti i poruka našim vlastima, da budu usmjerene na služenje, a ne gospodarenje drugima'',  kazao je župnik Karadža.

U Podmilačju se danas u 18 sati služi sveta misa za bolesnike, a uslijedit će put križa uz brdo Grabež, te molitveno-meditativni program. U subotu, na blagdan sv. Ivana Krstitelja, jutarnje mise su u 7 i 8:30 sati, dok je u 11 sati središnja hodočasnička misa s molitvama za bolesnike.

Kopirati
Drag cursor here to close