Na Kedžari

Tisuće vjernika proslavilo ''Divin dan''

Diva Grabovčeva treba biti uzor mnogima, posebno mladim generacijama koje se polako gube u vremenu i prostoru.
Kultura / Vjera | 01. 07. 2018. u 15:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Po drevnoj ramskoj tradiciji, prve nedjelje nakon blagdana sv. Petra i Pavla, na Kedžari se obilježava “Divin dan”, dan posvećen Divi Grabovčevoj. Tako je bilo i danas.

Na Kedžari su se okupile tisuće vjernika iz brojnih dijelova BiH i Hrvatske, nekih zemalja Europe pa do daleke Australije. Kao i prethodnih, i ove je godine obilježavanje "Divinog dana“ započelo misom Uočnicom, koju je predvodio fra Branko Malekinušić.

Prije početka Svete mise tekst Poruke Dive Grabovčeve u ramskoj narodnoj nošnji izrekla je djevojka Iva Pavlović, piše Rama-Prozor.info.

Danas, na "Divin dan“ uz suslavlje osam svećenika, svečanu svetu misu predvodio je i pod njom propovijedao fra Sretan Ćurčić, gvardijan franjevačkog samostana u Tomislavgradu.

Foto: Damir Mišura /Bljesak.info / “Divin dan”

Svojim pjevanjem, misno slavlje uzveličale su Etno skupina “Čuvarice”. Posljednjih nekoliko godina povećava se broj hodočasnika na grob Dive Grabovčeve, a danas ih je po našoj procjeni bilo desetak tisuća.

Osim Ramaca, na Kedžaru su hodočastili i vjernici iz susjednih općina: Uskoplja, Bugojna, Jablanice, Konjica , Tomislavgrada, Livna, Središnje Bosne, kao i oni iz hercegovačkih mjesta: Posušja, Š. Brijega, Ljubuškog, Gruda, Mostara… Posebno brojni bili su vjernici iz Hrvatske.

Foto: Damir Mišura /Bljesak.info / “Divin dan”

Kroz usmenu predaju i knjigu Ćire Truhelke, Diva Grabovčeva odavno je prešla granice Rame, a i dan posvećen njoj prešao je granice kako Rame, tako i BiH.

Diva Grabovčeva treba biti uzor mnogima, posebno mladim generacijama koje se polako gube u vremenu i prostoru.

 

Kopirati
Drag cursor here to close