Jeruzalem

Tisuće pravoslavnih vjernika uoči Uskrsa u Jeruzalemu

Kultura / Vjera | 14. 04. 2012. u 18:52 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tisuće pravoslavnih vjernika i hodočasnika iz cijeloga svijeta u subotu u bazilici Svetoga groba u Jerusalemu obilježavaju dolazak "svetog ognja" na mjestu na kojem je po kršćanskom vjerovanju razapet i pokopan Isus Krist.

Vjernici nose po 33 svijeće za svaku godinu Isusova života. Svijeće su zapaljene plamenom iz grobnice, a dim je ispunio crkvu prepunu hodočasnika s križevima koji su mobitelima fotografirali taj prizor, javljaju mediji.

Među vjernicima ima i Palestinaca koji su dobili dopuštenje da uđu u Izrael sa Zapadne obale.

Tijekom svečanosti jeruzalemski patrijarh Teofil III ušao je u Isusovu grobnicu s ugašenom kadionicom koja se "čudom" sama zapalila kao poruka vjernicima i taj je plamen prenesen na svijeće okupljenih vjernika, prenijela je Hina.

Sveti oganj simbolizira Isusovo uskrsnuće i prenosi se na nekoliko mjesta u svijetu.

Ritual je star najmanje 1.200 godina, a smatra se rizičnim zbog otvorenog plamena koji se prenosi iz ruke u ruku, jer je u toj jeruzalemskoj crkvi samo jedan izlaz, a vozila hitne pomoći ne mogu joj prići. Ovogodišnji je ritual prošao je bez incidenta, a s tom je svečanošću povezan samo jedan smrtonosni incident iz 1834. kad je nastao hodočasnički stampedo u kojem je poginulo nekoliko stotina ljudi.

Pravoslavni vjernici slave Uskrs po julijanskome kalendaru, u nedjelju, a kršćani katolici i protestanti proslavili su ga tjedan ranije.

Kopirati
Drag cursor here to close