Papa u Makedoniji

Svećenik istočnog obreda govorio Papi o bračnoj sreći

Kultura / Vjera | 07. 05. 2019. u 22:55 Bljesak.info
Kopirati
Foto:Licencirane fotografije / Papa u Makedoniji

Katolički svećenik istočnog obreda u pratnji supruge i djece hvalio je bračni život pred papom Franjom koji se sastao sa svećenicima u Sjevernoj Makedoniji, posljednjoj etapi njegova kratkog apostolskog pohoda.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Kao svećeniku Bog mi je dao milost da mogu osjetiti tjelesno očinstvo, unutar moje obitelji a istodobno i duhovno, u mojoj župi. Iskusio sam da se te dvije stvari nadopunjuju", istaknuo je Goce Kostov, svećenik istočnog obreda koji je bio u pratnji supruge Gabrijele i četvorice sinova.

"Obitelj mi pomaže u pastoralnom radu, u odnosima s drugima, s mladima i s djecom. Bez nje bih bio puno siromašniji", istaknuo je, a njegova je supruga dodala: "Život nam je donio toliko radosti", prenosi Hina.

Malena katolička zajednica u Sjevernoj Makedoniji (manje od 1 posto stanovništva) uglavnom je istočnog obreda.

"Vaše svjedočanstvo ima taj 'evanđeoski miris' prvih zajednica", komentirao je papa Franjo.

Foto:Cropix / Papa u Makedoniji

 Svećenici su se stoljećima mogli ženiti i biblijski tekstovi uostalom govore da je apostol Petar kojega je papa službeno nasljednik, imao punicu. Obveza celibata za svećenike u Katoličkoj crkvi potječe tek iz 11. st.

"Hvala vam što se pokazali obiteljsko lice Boga s nama koji nas neprestano iznenađuje", dodao je na kraju, prekidan plačem malenog djeteta u katedrali. Papa je u siječnju rekao da ne prihvaća mogućnost ženidbe za svećenike Rimokatoličke crkve, unatoč padu zvanja u Europi.

No rekao je da razmišlja o nekim iznimkama koje bi vrijedile za zabitna mjesta kao što su pacifički otoci i Amazonija.

Kopirati