Sv. Ilija Prorok

Svečano proslavljen Sveti Ilija u Stocu

Kultura / Vjera | 22. 07. 2016. u 05:56 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stolac je proslavio svoga zaštitnika sv. Iliju Proroka, 20. srpnja 2016., koji je patron župe, dan grada i općine, priopćeno je.

Za ovaj veliki stolački blagdan Stolac se pripremao više tjedana. Dvadesetak dana prije počeli su kulturno-športski programi, a bliža priprava za Ilindan bila je trodnevnica u župi, pobožnost sv. Iliji i sv. Misa koju su predvodili svećenici, a pod Misama pjevali stolački župni zborovi: prvu večer trodnevnice imao je don Tomislav Zubac, hercegovački svećenik na poslijediplomskom studiju u Rimu, pod sv. Misom pjevala je djevojačka skupina „Vidoštačka kraljica“, drugu večer don Ante Čarapina, kapelan iz župe Aladinići, pjevala je djevojačka skupina „Angelus“, treću večer don Damir Pažin, kapelan iz župe Blagaj-Buna, pjevao je dječji zbor „Modra rijeka“.

Svaku večer u dobro popunjenoj crkvi ispovijedalo je više svećenika.

''Budući se nalazimo u „Godini Božjega milosrđa“ po dozvoli Crkve za patron župe vjernici mogu dobiti Potpuni oprost za sebe i svoje pokojne uz tri uvjeta: ako se ispovijedimo, pričestimo i izmolimo Očenaš na nakanu sv. Oca, pa je i ovo bio motiv da se stolački puk dobro odazvao na ispovijed kako u trodnevnici, tako i na Ilindan'', priopćio je don Rajko Marković.

Prvu večer Trodnevnice, 17. VII. poslije sv. Mise, u 20,00 sati organizirana je kod crkve u Stocu „Petnaesta Večer Folklora“, koju je stolački Folklor svečano obilježio, a u kojoj je sudjelovalo 10 Društava i Klapa: HKUD „Stolac“ Stolac; KUD „Šokadija“ Budrovci-Slavonija; HKUD „Luke“ Višići; HKUD „Dubrave“ Aladinići; HKUD „Rotimlja“ Rotimlja; HKUD „Brotnjo“ Čitluk; HKUD „Herceg Stjepan“ Blagaj-Buna; HKUD „Vrioštica“ Vitina; HKUD „Domanovići“ Domanovići; Muška klapa „Stina“ Ploče.

Oni su kod crkve u Stocu pred nekoliko tisuća ljubitelja narodnog blaga, u pjesmi i igri predstavili svoja mjesta i običaje kroz prigodne programe.

Poslije službenog programa nastupila je popularna grupa „Dobre vibracije“ iz Mostara, koja je svojim skladnim pjevanjem oduševila okupljeno mnoštvo. Na kraju svega programa slijedio je veličanstveni vatromet na radost svega puka.

Na Ilindan, 20. srpnja u 11,00 sati vjerni puk, kojega je bilo više tisuća, okupio se u dvorištu župne crkve, zazvonila su zvona, a iz crkve je krenula procesija s predvoditeljem mons. dr. Ivanom Devčićem, nadbiskupom riječkim, koji je predvodio misno slavlje uz 15-ak svećenika koncelebranata.

Na početku obreda biskup je ispred kipa na Trgu sv. Ilije proroka izmolio posvetnu molitvu sv. Iliji. Veličanstveni kip izliven u bronci, visok je 3 m., a rad je ak. kipara Kuzme Kovačića.

Poslije molitve i blagoslova „Urbi et orbi – Gradu i svijetu“ svečana procesija uputila se prema vanjskom oltaru ispred Pastoralnog centra. Veliki župni zbor „Mladi“ predvodio je liturgijsko pjevanje. Na početku Mise sve je nazočne pozdravio stolački župnik don Rajko Marković.

Prvo je pozdravio predvoditelja, koji je Bunjevački Hrvat s Bune, porijeklom iz ovih krajeva, izrazio mu srdačnu dobrodošlicu, a mladi su biskupu predali umjetničku sliku ak. slikara Ernesta Markote, akril na platnu „Gospa s djetetom“ Vidoštak-Poprati, amblem Trebinjske biskupije, zatim je župnik pozdravio, sve svećenike, predstavnike vlasti, medija, iseljenike i sav vjerni puk.

Poslije je uzeo riječ predvoditelj, uzvratio na pozdrave, te pozvao narod na kajanje u vjeri kakvu je imao sv. Ilija. Slijedila su misna čitanja koja su čitali mladi iz župe i sve funkcije toga dana imali su mladi i svu organizaciju Ilindanskih svečanosti sa župnikom i časnim sestrama Alojzijom i Slavom iznijeli su mladi Stoca, što je posebno hvale vrijedno.

Poslije Evanđelja slijedila je nadahnuta biskupova propovijed koja se pozorno slušala, a u kojoj je biskup sv. Iliju stavio svima koji vjeruju u jednoga Boga za uzor, a svijet pozvao da živi u Ilijinoj vjeri koja je neustrašiva i tvrda. Pod Misom se pričestilo veliko mnoštvo vjernika i u ovoj Godini milosrđa dobili Potpuni oprost.

Pri kraju sv. Mise slijedila je biskupova završna riječ, u kojoj je zahvalio župniku Rajku na pozivu, vjernom puku na pobožnom sudjelovanju, organizatorima na organizaciji ovoga dana, te izrazio radost što je mogao sudjelovati u ovoj župnoj i gradskoj svečanosti po prvi put u Stocu u kraju svojih pradjedova i na kraju „Lijepa naša“.

Odmah poslije Mise slijedio je kulturno-glazbeni program domaćeg Folklornog društva što je svijet skupa s nadbiskupom s oduševljenjem popratio.

Uslijedilo je opće pučko slavlje, uz ugodno druženje i čašćenje. Poslije je svijet pošao u Stočana na ručak, a župnik je ugostio u župnoj kući biskupa i svećenike.

Na večer kod župne crkve, opet se okupio silan svijet, nekoliko tisuća, a posebno djece i mladih, na „Ilindanski koncert“ koji je priredila popularna hrvatska grupa „Dalmatino“ iz Splita, koji su svojim bogatim repertoarom sve oduševili.

Tako su Dani sv.Ilije proroka u Stocu završili na opće zadovoljstvo stolačkog puka, hodočasnika, gosta i prijatelja, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close